Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 7 Diversity in Living Organisms with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Diversity in Living Organisms Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 7 Diversity in Living Organisms to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Diversity in Living Organisms Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Find out incorrect sentence:
(a) Protista includes unicellular eukaryotic organisms
(b) Whittaker considered cell structure, mode and source of nutrition classifying the organisms in five kingdoms
(c) Both Monera and Protista may be autotrophic and heterotrophic
(d) Monerans have well defined nucleus

Answer

Answer: (d) Monerans have well defined nucleus


Question 2.
Which among the following has specialised tissue for conduction of water?
(i) Thallophyta
(ii) Bryophyta
(iii) Pteridophyta
(iv) Gymnosperms
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (c) (iii) and (iv)


Question 3.
Which among the following produce seeds?
(a) Thallophyta
(b) Bryophyta
(c) Pteridophyta
(d) Gymnosperms

Answer

Answer: (d) Gymnosperms


Question 4.
Which one is a true fish?
(a) Jellyfish
(b) Starfish
(c) Dogfish
(d) Silverfish

Answer

Answer: (c) Dogfish


Question 5.
Which among the following is exclusively marine?
(a) Porifera
(b) Echinodermata
(c) Mollusca
(d) Pisces

Answer

Answer: (b) Echinodermata


Question 6.
Which among the following have open circulatory system?
(i) Arthropoda
(ii) Mollusca
(iii) Annelida
(iv) Coelenterata
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (i) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (ii)


Question 7.
In which group of animals, coelom is filled with blood?
(a) Arthropoda
(b) Annelida
(c) Nematoda
(d) Echinodermata

Answer

Answer: (a) Arthropoda


Question 8.
Elephantiasis is caused by
(a) Wuchereria
(b) Pinworm
(c) Planarians
(d) Liver flukes

Answer

Answer: (a) Wuchereria


Question 9.
Which one is the most striking or (common) character of the vertebrates?
(a) Presence of notochord
(b) Presence of triploblastic condition
(c) Presence of gill pouches
(d) Presence of coelom

Answer

Answer: (a) Presence of notochord


Question 10.
Which among the following have scales?
(i) Amphibians
(ii) Pisces
(iii) Reptiles
(iv) Mammals
(a) (i) and (iii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (ii)

Answer

Answer: (c) (ii) and (iii)


Question 11.
Find out the false statement.
(a) Aves are warm-blooded, egg laying and have four-chambered heart.
(b) Aves have feather covered body, forelimbs are modified as wing and breathe through lungs.
(c) Most of the mammals are viviparous.
(d) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous.

Answer

Answer: (d) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous.


Question 12.
Pteridophyta do not have
(a) root
(b) stem
(c) flowers
(d) leaves

Answer

Answer: (c) flowers


Question 13.
Identify a member of porifera
(a) Spongilla
(b) Euglena
(c) Penicillium
(d) Hydra

Answer

Answer: (a) Spongilla


Question 14.
Which is not an aquatic animal?
(a) Hydra
(b) Jelly fish
(c) Corals
(d) Filaria

Answer

Answer: (d) Filaria


Question 15.
Amphibians do not have the following
(a) Three-chambered heart
(b) Gills of lungs
(c) Scales
(d) Mucus glands

Answer

Answer: (c) Scales


Question 16.
Organisms without nucleus and cell organelles belong to
(i) fungi
(ii) protista
(iii) cyano bacteria
(iv) archae bacteria
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iii)

Answer

Answer: (b) (iii) and (iv)


Question 17.
Which of the following is not a criterion for classification of living organisms?
(a) Body design of the organism
(b) Ability to produce one’s own food
(c) Membrane bound nucleus and cell organelles
(d) Height of the plant

Answer

Answer: (d) Height of the plant


Question 18.
The feature that is not a characteristic of protochordata?
(a) Presence of notochord
(b) Bilateral symmetry and coelom
(c) Jointed legs
(d) Presence of circulatory system

Answer

Answer: (c) Jointed legs


Question 19.
The locomotory organs of Echinodermata are
(a) tube feet
(b) muscular feet
(c) jointed legs
(d) parapodia

Answer

Answer: (a) tube feet


Question 20.
Corals are
(a) Poriferans attached to some solid support
(b) Cnidarians, that are solitary living
(c) Poriferans present at the sea bed
(d) Cnidarians that live in colonies

Answer

Answer: (d) Cnidarians that live in colonies


Question 21.
Who introduced the sytem of scientific nomenclature of organisms?
(a) Robert Whittaker
(b) Carolus Linnaeus
(c) Robert Hooke
(d) Ernst Haeckel

Answer

Answer: (b) Carolus Linnaeus


Question 22.
Two chambered heart occurs in
(a) crocodiles
(b) fish
(c) aves
(d) amphibians

Answer

Answer: (b) fish


Question 23.
Skeleton is made entirely of cartilage in
(a) Sharks
(b) Tuna
(c) Rohu
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sharks


Question 24.
One of the following is not an Annelid?
(a) Nereis
(b) Earthworm
(c) Leech
(d) Urchins

Answer

Answer: (d) Urchins


Question 25.
The book Systema Naturae was written by
(a) Linnaeus
(b) Haeckel
(c) Whittaker
(d) Robert Brown

Answer

Answer: (a) Linnaeus


Question 26.
Karl Von Linne was involved with which branch of science?
(a) Morphology
(b) Taxonomy
(c) Physiology
(d) Medicine

Answer

Answer: (b) Taxonomy


Question 27.
Real organs are absent in
(a) Mollusca
(b) Coelenterata
(c) Arthropoda
(d) Echinodermata

Answer

Answer: (b) Coelenterata


Question 28.
Hard calcium carbonate structures are used as skeleton by
(a) Echinodermata
(b) Protochordata
(c) Arthropoda
(d) Nematoda

Answer

Answer: (a) Echinodermata


Question 29.
Differentiation in segmental fashion occurs in
(a) Leech
(b) Starfish
(c) Snails
(d) Ascaris

Answer

Answer: (a) Leech


Question 30.
In taxonomic hierarchy family comes between
(a) Class and Order
(b) Order and Genus
(c) Genus and Species
(d) Division and Class

Answer

Answer: (b) Order and Genus


Question 31.
5-Kingdom classification has given by
(a) Morgan
(b) R. Whittaker
(c) Linnaeus
(d) Haeckel

Answer

Answer: (b) R. Whittaker


Question 32.
Well defined nucleus is absent in
(a) blue green algae
(b) diatoms
(b) algae
(d) yeast

Answer

Answer: (a) blue green algae


Question 33.
The ‘Origin of Species’ is written by
(a) Linnaeus
(b) Darwin
(c) Hackel
(d) Whittaker

Answer

Answer: (b) Darwin


Question 34.
Meena and Han observed an animal in their garden. Hari called it an insect while Meena said it was an
earthworm. Choose the character from the owing which confirms that it is an insect.
(a) Bilateral symmetrical body
(b) Body with jointed legs
(c) Cylindrical body
(d) Body with little segmentation

Answer

Answer: (b) Body with jointed legs


Write true (T) or false (F)

1. Whittaker proposed five kingdom classification.

Answer

Answer: True


2. Monera is divided into Archaebacteria and Eubacteria.

Answer

Answer: True


3. Starting from Class, Species comes before the Genus.

Answer

Answer: False


4. Anabaena belongs to the kingdom Monera.

Answer

Answer: True


5. Blue-green algae belongs to the kingdom Protista.

Answer

Answer: False


6. All prokaryotes are classified under Monera.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks

1. The naming of organisms is done according to ……………. nomenclature proposed by Carolus Linnaeus.

Answer

Answer: binomial


2. The phylum …………… consists of organisms which have a pseudocoelom.

Answer

Answer: nematoda


3. The spiny skinned organisms belong to phylum …………….

Answer

Answer: echinodermata


4. The presence of hollow and light bones is a characteristic feature of class ……………

Answer

Answer: aves


5. The unicellular eukaryotes are kept in Kingdom ……………..

Answer

Answer: Protista


6. The phylum ………….. is the second largest phylum of the kingdom Animalia.

Answer

Answer: mollusca


7. The protist which lacks cell wall and can have autotrophic as well as heterotrophic mode of nutrition is ……………

Answer

Answer: algae


8. Presence of dry scales on their body is a characteristic feature of class ……………

Answer

Answer: pisces


9. The presence of internal metameric segmentation as well as external segmentation is a feature of phylum …………….

Answer

Answer: annelida


10. The vascular cryptogams are the members of the group called ……………….

Answer

Answer: pteridophytes


Match the following

Column A Column B
(a) Coelom (i) Monera
(b) Taxonomy (ii) Echinodermata
(c) Pseudocoelom (iii) Arthropoda
(d) Pneumatic bones (iv) Body cavity
(e) Notochord in entire length of body (v) Protista
(f) Unicellular prokaryote (vi) Protochordata
(g) Jointed legs (vii) Carolus Linnaeus
(h) Water vascular system (viii) Aves
(i) Unicellular eukaryote (ix) Nematoda
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) Coelom (iv) Body cavity
(b) Taxonomy (vii) Carolus Linnaeus
(c) Pseudocoelom (ix) Nematoda
(d) Pneumatic bones (viii) Aves
(e) Notochord in entire length of body (vi) Protochordata
(f) Unicellular prokaryote (i) Monera
(g) Jointed legs (iii) Arthropoda
(h) Water vascular system (ii) Echinodermata
(i) Unicellular eukaryote (v) Protista

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 7 Diversity in Living Organisms with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Diversity in Living Organisms CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.