Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 6 Tissues with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Tissues Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 6 Tissues to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Tissues Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the following tissues has dead cells?
(a) Parenchyma
(b) Sclerenchyma
(c) Collenchyma
(d) Epithelial tissue

Answer

Answer: (b) Sclerenchyma


Question 2.
Find out incorrect sentence.
(a) Parenchymatous tissues have intercellular spaces.
(b) Collenchymatous tissues are irregularly thickened at corners.
(c) Apical and intercalary meristems are permanent tissues.
(d) Meristematic tissues, in its early stage, lack vacuoles.

Answer

Answer: (c) Apical and intercalary meristems are permanent tissues.


Question 3.
Girth of stem increases due to
(a) apical meristem
(b) lateral meristem
(c) intercalary meristem
(d) vertical meristem

Answer

Answer: (b) lateral meristem


Question 4.
Which cell does not have perforated cell wall?
(a) Tracheids
(b) Companion cells
(c) Sieve tubes
(d) Vessels

Answer

Answer: (b) Companion cells


Question 5.
Intestine absorbs the digested food materials. What type of epithelial cells are responsible for that?
(a) Stratified squamous epithelium
(b) Columnar epithelium
(c) Spindle fibres
(d) Cuboidal epithelium

Answer

Answer: (b) Columnar epithelium


Question 6.
A person met with an accident in which two long bones of the hand were dislocated. Which among the following may be the possible reason?
(a) Tendon break
(b) Break of skeletal muscle
(c) Ligament break
(d) Areolar tissue break

Answer

Answer: (c) Ligament break


Question 7.
While doing work and running, you move your organs Like hands, legs etc. Which among the following is correct?
(a) Smooth muscles contract and pull the ligament to move the bones.
(b) Smooth muscles contract and pull the tendons to move the bones.
(c) Skeletal muscles contract and pull the ligament to move the bones.
(d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones.

Answer

Answer: (d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones.


Question 8.
Which muscles act involuntarily?
(i) Striated muscles
(ii) Smooth muscles
(iii) Cardiac muscles
(iv) Skeletal muscles
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (b) (ii) and (iii)


Question 9.
Meristematic tissues in plants are
(a) localised and permanent
(b) not limited Lo certain regions
(c) localised and dividing cells
(d) growing in volume

Answer

Answer: (c) localised and dividing cells


Question 10.
Which is not a function of epidermis?
(a) Protection from adverse condition
(b) Gaseous exchange
(c) Conduction of water
(d) Transpiration

Answer

Answer: (c) Conduction of water


Question 11.
Select the incorrect sentence.
(a) Blood has a matrix containing proteins, salts and hormones
(b) Two bones are connected by ligament
(c) Tendons are non-fibrous tissue and fragile
(d) Cartilage is a form of connective tissue

Answer

Answer: (c) Tendons are non-fibrous tissue and fragile


Question 12.
Cartilage is not found in
(a) nose
(b) ear
(c) kidney
(d) larynx

Answer

Answer: (c) kidney


Question 13.
Fats are stored in human body as
(a) Cuboidal epithelium
(b) Adipose tissue
(c) Bones
(d) Cartilage

Answer

Answer: (b) Adipose tissue


Question 14.
Bone matrix is rich in
(a) Fluoride and calcium
(b) Calcium and phosphorus
(c) Calcium and potassium
(d) Phosphorus and potassium

Answer

Answer: (b) Calcium and phosphorus


Question 15.
Contractile proteins are found in
(a) bones
(b) blood
(c) muscles
(d) cartilage

Answer

Answer: (c) muscles


Question 16.
Voluntary muscles are found in
(a) alimentary canal
(b) limbo
(c) iris of the eye
(d) bronchi of lungs

Answer

Answer: (b) limbo


Question 17.
Nervous tissue is not found in
(a) brain
(b) spinal cord
(c) tendons
(d) nerves

Answer

Answer: (c) tendons


Question 18.
Nerve cell does not contain
(a) axon
(b) nerve endings
(c) tendons
(d) dendrites

Answer

Answer: (c) tendons


Question 19.
Which of the following helps in repair of tissue and fills up the space inside the organ?
(a) Tendon
(b) Adipose tissue
(c) Areolar
(d) Cartilage

Answer

Answer: (c) Areolar


Question 20.
The muscular tissue which function throughout life continuously without fatigue is
(a) skeletal muscle
(b) cardiac muscle
(c) smooth muscle
(d) voluntary muscle

Answer

Answer: (b) cardiac muscle


Question 21.
Which of the following cells is found in the cartilaginous tissue of the body?
(a) Mast cells
(b) Basophils
(c) Osteocytes
(d) Chondrocytes

Answer

Answer: (d) Chondrocytes


Question 22.
The dead element present in the phloem is
(a) companion cells
(b) phloem fibres
(c) phloem parenchyma
(d) sieve tubes

Answer

Answer: (b) phloem fibres


Question 23.
Which of the following does not lose their nucleus at maturity?
(a) Companion cells
(b) Red blood cells
(c) Vessel
(d) Sieve tube cells

Answer

Answer: (a) Companion cells


Question 24.
In desert plants, rate of water loss gets reduced due to the presence of
(a) cuticle
(b) stomata
(c) lignin
(d) suberin

Answer

Answer: (a) cuticle


Question 25.
A long tree has several branches. The tissue that helps in the side ways conduction of water in the branches is
(a) collenchyma
(b) xylem parenchyma
(c) parenchyma
(d) xylem vessels

Answer

Answer: (d) xylem vessels


Question 26.
¡f the tip of sugar cane plant is removed from the field, even then it keeps on growing in length. It is due to the presence of
(a) cambium
(b) apical meristem
(c) lateral meristem
(d) intercalary meristem

Answer

Answer: (d) intercalary meristem


Question 27.
A nail is inserted in the trunk of a tree at a height of 1 metre from the ground level. After 3 years the nail will
(a) move downwards
(b) move upwards
(c) remain at the same position
(d) move sideways

Answer

Answer: (c) remain at the same position


Question 28.
Parenchyma cells are
(a) relatively unspecified and thin-walled
(b) thick walled and specialised
(c) lignified
(d) none of these

Answer

Answer: (a) relatively unspecified and thin-walled


Question 29.
Flexibility in plants is due to
(a) collenchyma
(b) scierenchyma
(c) parenchyma
(d) chiorenchyma

Answer

Answer: (a) collenchyma


Question 30.
Cork cells are made impervious to water and gases by the presence of
(a) cellulose
(b) lipids
(c) suberin
(d) lignin

Answer

Answer: (c) suberin


Question 31.
Survival of plants in terrestrial environment has been made possible by the presence of
(a) intercalary meristem
(b) conducting tissue
(c) apical meristem
(d) parenchymatous tissue

Answer

Answer: (b) conducting tissue


Question 32.
Choose the wrong statement.
(a) The nature of matrix differs according to the function of the tissue
(b) Fats are stored below the skin and in between the internal organs
(c) Epithelial tissues have intercellular spaces between them
(d) Cells of striated muscles are multinucle ate and unbranched

Answer

Answer: (c) Epithelial tissues have intercellular spaces between them


Question 33.
The water conducting tissue generally present in gymnosperm is
(a) vessels
(b) sieve tube
(c) tracheids
(d) xylem fibres

Answer

Answer: (c) tracheids


Fill in the blanks:

1. Apical meristem is present at the growing tips of stems and roots and increases the ……………. of the stem and the root.

Answer

Answer: Length


2. The ………….. meristem helps to increase the girth of the stem or root.

Answer

Answer: lateral


3. The process by which cells take up a permanent shape, size, and a function is called ……………..

Answer

Answer: specialisation


4. Large air cavities present in parenchyma of aquatic plants give ……………. to the plants to help them float.

Answer

Answer: buoyancy


5. Collenchyma is a …………… tissue present in plants which provides flexibility in plants.

Answer

Answer: simple permanent


6. The husk of a coconut is composed of …………… tissue.

Answer

Answer: sclerenchyrna


7. Two kidney-shaped cells called ……………… cells enclose the stomata.

Answer

Answer: guard


8. Cells of cork are dead and have a chemical called ……………. in their walls that makes them impervious to gases and water.

Answer

Answer: suberin


9. The ……………. parenchyma stores food and helps in the sideways conduction of water.

Answer

Answer: xylem


10. An extracellular fibrous ……………. membrane separates all epithelium from the underlying tissue.

Answer

Answer: basement


11. The oesophagus and the lining of the mouth are covered with ……………… epithelium.

Answer

Answer: squamous


12. The …………….. epithelium is formed when the epithelial tissue folds inward and form a multicellular gland.

Answer

Answer: glandular


13. Blood has a fluid (liquid) matrix called …………….. in which red blood cells (RBCs), white blood cells (WBCs) and are suspended.

Answer

Answer: plasma, platelets


14. Bone cells are embedded in a hard matrix that is composed of …………….. and ……………. compounds.

Answer

Answer: calcium and phosphorus


15. Tendon is a connective tissue which connects …………….. to bones.

Answer

Answer: muscles


16. Cartilage ……………. bone surfaces at joints and is also present in the nose, ear, trachea and larynx.

Answer

Answer: smoothens


17. The connective tissue found between the skin and muscles, around blood vessels and nerves and in the bone marrow is called as ……………. tissue.

Answer

Answer: aerolar


18. The cells of ……………. muscular tissue are long, cylindrical, unbranched and multinucleate (having many nuclei).

Answer

Answer: striated


19. Heart muscle cells are cylindrical, …………… and uninucleate.

Answer

Answer: branched


20. Each neuron has a single long part, called the ……………. and many short, branched parts called ………………

Answer

Answer: axon, dendrites


II. Match the following columns

Column A Column B
(a) Adipocytes (i) Blood
(b) Cartilage (ii) Join bone to bone
(c) Tendon (iii) Cambium
(d) Skin (iv) Platelets
(e) Veins of leaves (v) Fat containing cell
(f) Clotting of blood (vi) Joins muscle to bones
(g) Fluid connective tissue (vii) Stratified squamous epithelium
(h) Increases girth of stem (viii) Composed of proteins and sugars
(i) Ligament (ix) Sclerenchyma
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) Adipocytes (v) Fat containing cell
(b) Cartilage (viii) Composed of proteins and sugars
(c) Tendon (vi) Joins muscle to bones
(d) Skin (vii) Stratified squamous epithelium
(e) Veins of leaves (ix) Sclerenchyma
(f) Clotting of blood (iv) Platelets
(g) Fluid connective tissue (i) Blood
(h) Increases girth of stem (iii) Cambium
(i) Ligament (ii) Join bone to bone

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 6 Tissues with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Tissues CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.