Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 The Fundamental Unit of Life with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided The Fundamental Unit of Life Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 5 The Fundamental Unit of Life to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

The Fundamental Unit of Life Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the following can be made into crystal?
(a) A bacterium
(b) An Amoeba
(c) A virus
(d) A sperm

Answer

Answer: (c) A virus


Question 2.
A cell will swell up if
(a) the concentration of water molecules in the cell is higher than the concentration of water molecules in the surrounding medium.
(b) the concentration of water molecules in the surrounding medium is higher than water molecules concentration in the cell.
(c) the concentration of water molecules is same in the cell and in the surrounding medium.
(d) concentration of water molecules does not matter.

Answer

Answer: (b) the concentration of water molecules in the surrounding medium is higher than water molecules concentration in the cell.


Question 3.
Chromosomes are made up of
(a) DNA
(b) Protein
(c) DNA and protein
(d) RNA

Answer

Answer: (c) DNA and protein


Question 4.
Which of these options are not a function of ribosomes?
(i) It helps in manufacture of protein molecules.
(ii) It helps in manufacture of enzymes.
(iii) It helps in manufacture of hormones.
(iv) It helps in manufacture of starch molecules.
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (iv) and (i)

Answer

Answer: (c) (iii) and (iv)


Question 5.
Which of these is not related to endoplasmic reticulum?
(a) It behaves as a transport channel for proteins between nucleus and cytoplasm.
(b) It transports materials between various regions in the cytoplasm.
(c) It can be the site of energy generation.
(d) It can be the site for some biochemical activities of the cell.

Answer

Answer: (c) It can be the site of energy generation.


Question 6.
Following are a few definitions of osmosis:
Read carefully and select the correct definition.
(a) Movement of water molecules from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semi-permeable membrane.
(b) Movement of solvent molecules from its higher concentration to lower concentration.
(c) Movement of solvent molecules from higher concentration to lower concentration of solution through a permeable membrane.
(d) Movement of solute molecules from lower concentration to higher concentration of solution through a semi permeable membrane.

Answer

Answer: (a) Movement of water molecules from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semi-permeable membrane.


Question 7.
Plasmolysis in a plant cell is defined as
(a) breakdown (lysis) of plasma membrane in hypotonie medium
(b) shrinkageof cytoplasm in hypertonic medium
(c) shrinkage of nucleoplasm
(d) none of them

Answer

Answer: (b) shrinkageof cytoplasm in hypertonic medium


Question 8.
Which of the following are covered by a single membrane?
(a) Mitochondria
(b) Vacuole
(c) Lysosome
(d) Plastid

Answer

Answer: (b) Vacuole


Question 9.
Find out the false sentence.
(a) Nucleus is involved with the formation of lysosomes.
(b) Nucleus, mitochondria and plastid have DNA, hence they are able to make their own structural proteins.
(c) Mitochondria is said to be the power house of the cell as ATP is generated in them.
(d) Cytoplasm is called as protoplasm.

Answer

Answer: (a) Nucleus is involved with the formation of lysosomes.


Question 10.
Find out the correct sentence.
(a) Enzymes packed in lysosomes are made through RER (rough endoplasmic reticulum).
(b) Rough endoplasmic reticulum and smooth endoplasmic reticulum produce lipid and protein respectively.
(c) Endoplasmic reticulum is rélated to the destruction of plasma membrane.
(d) Nucleoid is present inside the nucleoplasm of eukaryotic nucleus.

Answer

Answer: (a) Enzymes packed in lysosomes are made through RER (rough endoplasmic reticulum).


Question 11.
Which cell organelle plays a crucial role in detoxifring many poisons and drugs in a cell?
(a) Golgi apparatus
(b) Lysosomes
(c) Smooth endoplasmic reticulum
(d) Vacuoles

Answer

Answer: (c) Smooth endoplasmic reticulum


Question 12.
The proteins and lipids, essential for building the cell membrane, are manufactured by
(a) rough endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) plasma membrane
(d) mitochondria

Answer

Answer: (a) rough endoplasmic reticulum


Question 13.
The undefined nuclear region of prokaryotes is also known as
(a) nucleus
(b) nucleolus
(c) nucleic acid
(d) nucleoid

Answer

Answer: (d) nucleoid


Question 14.
The cell organelle involved in forming complex sugars from simple sugars are
(a) endoplasmic reticulum
(b) ribosomes
(c) plastids
(d) golgi apparatus

Answer

Answer: (d) golgi apparatus


Question 15.
Which out of the following is not a function of vacuole?
(a) Storage
(b) Providing turgidity and rigidity to the cell
(c) Waste excretion
(d) Locomotion

Answer

Answer: (d) Locomotion


Question 16.
Amoeba acquires its food through a process, termed
(a) exocytosis
(b) endocytosis
(c) plasmolysis
(d) exocytosis and endocytosis both

Answer

Answer: (b) endocytosis


Question 17.
Cell wall of which one of these is not made up of cellulose?
(a) Bacteria
(b) Hydrilla
(c) Mango tree
(d) Cactus

Answer

Answer: (a) Bacteria


Question 18.
Silver nitrate solution is used to study
(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) nucleus
(d) mitochondria

Answer

Answer: (b) golgi apparatus


Question 19.
Organelle other than nucleus, containing DNA is
(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) mitochondria
(d) lysosomes

Answer

Answer: (c) mitochondria


Question 20.
Kitchen of the cell is
(a) mitochondria
(b) endoplasmic reticulum
(c) chioroplast
(d) golgi apparatus

Answer

Answer: (c) chioroplast


Question 21.
Lipid molecules in the cell are synthesised by
(a) smooth endoplasmic reticulum
(b) rough endoplasmic reticulum
(c) golgi apparatus
(d) plastids

Answer

Answer: (a) smooth endoplasmic reticulum


Question 22.
Cell arises from pre-existing cell was stated by
(a) Haeckel
(b) Virchow
(c) Hooke
(d) Schleiden

Answer

Answer: (b) Virchow


Question 23.
Cell theory was given by
(a) Schleiden and Schwann
(b) Virchow
(c) Hooke
(d) Haeckel

Answer

Answer: (a) Schleiden and Schwann


Question 24.
The only cell organelle seen in prokaryotic cell is
(a) mitochondria
(b) ribosomes
(c) plastids
(d) lysosomes

Answer

Answer: (b) ribosomes


Question 25.
Organelle without a cell membrane is
(a) ribosome
(b) golgi apparatus
(c) chioroplast
(d) nucleus

Answer

Answer: (a) ribosome


Question 26.
1 μm is
(a) 10-6 m
(b) 10-9 m
(c) 10-10 m
(d) 10-3 m

Answer

Answer: (a) 10-6 m


Question 27.
Lysosome arises from
(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) nucleus
(d) mitochondria

Answer

Answer: (b) golgi apparatus


Question 28.
Living cells were discovered by
(a) Robert Hooke
(b) Purkinje
(c) Leeuwenhoek
(d) Robert Brown

Answer

Answer: (c) Leeuwenhoek


Question 29.
Select the odd one out.
(a) The movement of water across a semi permeable membrane is affected by the amount of substances dissolved in it.
(b) Membranes are made of organic molecules like proteins and lipids.
(c) Molecules soluble in organic solvents can easily pass through the membrane.
(d) Plasma membranes contain chitin sugar in plants.

Answer

Answer: (d) Plasma membranes contain chitin sugar in plants.


Fill in the blanks.

1. …………… is a Latin word for ‘a little room’.

Answer

Answer: Cell


2. Plant cells are stained using the stain called …………….

Answer

Answer: safranin


3. Cells were first discovered by ……………. in 1665.

Answer

Answer: Robert Hooke


4. Leeuwenhoek (1674), with the improved microscope, discovered ………….. the in pond water for the first time.

Answer

Answer: free living cells


5. Virchow stated that ……………. arise from pre-existing cells.

Answer

Answer: all cells


6. The largest cell is …………….

Answer

Answer: ostrich egg


7. The …………. and …………… of cells are related to the specific function they perform.

Answer

Answer: shape; size


8. The process of …………… helps in movement of carbon dioxide or oxygen across the cell membrane.

Answer

Answer: diffusion


9. The movement of water molecules through a selectively permeable membrane is called …………….

Answer

Answer: osmosis


10. The …………… of the cell membrane enables the cell to engulf in food and other material from its external environment by process called endocytosis.

Answer

Answer: flexible nature


11. The chromatin material gets organised in the form of ………….. when the cell is about to divide.

Answer

Answer: chromosome


12. ………….. and …………. help in building the cell membrane by the process of membrane biogenesis.

Answer

Answer: Proteins; lipids


13. The hydrolytic enzymes present in the iysosomes are synthesised in the ………………

Answer

Answer: RER


14. Chromoplasts that contain …………… are called chioroplasts.

Answer

Answer: green coloured pigment


15. The primary function of leucoplasts is to ……………

Answer

Answer: store starch


Match the following columns

Column A Column B
(a) Vacuoles (i) Store proteins
(b) Lysosomes (ii) Shrinkage of cells
(c) Outer membrane of mitochondria (iii) Detoxification of poison and drugs
(d) Elaioplasts (iv) Turgidity of plant cell
(e) Aleuroplast (v) Porous in nature
(f) Hypertonic solution (vi) Scavengers of cell
(g) RER (vii) Storage and modification
(h) SER (viii) Store oils
(i) Golgi apparatus (ix) Protein synthesis
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) Vacuoles (iv) Turgidity of plant cell
(b) Lysosomes (vi) Scavengers of cell
(c) Outer membrane of mitochondria (v) Porous in nature
(d) Elaioplasts (viii) Store oils
(e) Aleuroplast (i) Store proteins
(f) Hypertonic solution (ii) Shrinkage of cells
(g) RER (ix) Protein synthesis
(h) SER (iii) Detoxification of poison and drugs
(i) Golgi apparatus (vii) Storage and modification

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 The Fundamental Unit of Life with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding The Fundamental Unit of Life CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.