Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 15 Improvement in Food Resources with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Improvement in Food Resources Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 15 Improvement in Food Resources to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Improvement in Food Resources Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which one is an oil yielding plant among the following?
(a) Lentil
(b) Sunflower
(c) Cauliflower
(d) Hibiscus

Answer

Answer: (b) Sunflower


Question 2.
Which one is not a source of carbohydrate?
(a) Rice
(b) Millets
(c) Sorghum
(d) Gram

Answer

Answer: (d) Gram


Question 3.
Find out the wrong statement from the following.
(a) White revolution is meant for increase in milk production
(b) Blue revolution is meant for increase in fish production
(c) Increasing food production without compromising with environmental quality is called as sustainable agriculture
(d) None of the above

Answer

Answer: (d) None of the above


Question 4.
To solve the food problem of the country, which among the following is necessary?
(a) Increased production and storage of food grains
(b) Easy access of people to the food grain
(c) People should have money to purchase the grains
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 5.
Find out the correct sentence.
(i) Hybridisation means crossing between genetically dissimilar plants
(ii) Cross between two varieties is called as inter specific hybridisation
(iii) Introducing genes of desired character into a plant gives genetically modified crop
(iv) Cross between plants of two species is called as inter varietal hybridisation
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (iii)


Question 6.
Weeds affect the crop plants by
(a) killing of plants in field before they grow
(b) dominating the plants to grow
(c) competing for various resources of crops (plants) causing low availability of nutrients
(d) all of the above.

Answer

Answer: (c) competing for various resources of crops (plants) causing low availability of nutrients


Question 7.
Which one of the following species of honeybee is an Italian species?
(a) Apis dorsata
(b) Apis florae
(c) Apis cerana indica
(d) Apis mellifera

Answer

Answer: (d) Apis mellifera


Question 8.
Find out the correct sentence about manure.
(i) Manure contains large quantities of organic matter and small quantities of nutrients.
(ii) It increases the water holding capacity of sandy soil.
(iii) It helps in draining out of excess of water from clayey soil.
(iv) Its excessive use pollutes environment because it is made of animal excretory waste.
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (b) (i) and (ii)


Question 9.
Cattle husbandry is done for the following purposes:
(i) Milk production
(ii) Agricultural work
(iii) Meat production
(iv) Egg production
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i), (ii) and (iii)


Question 10.
Which of the following are Indian cattle?
(i) Bos indicus
(ii) Bos domestica
(iii) Bos bubalis
(iv) Bos vulgaris
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (iii)


Question 11.
Which of the following are exotic breeds?
(i) Brawn
(ii) Jersey
(iii) Brown Swiss
(iv) Jersey Swiss
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (b) (ii) and (iii)


Question 12.
Poultry farming is undertaken to raise following
(i) Egg production
(ii) Feather production
(iii) Chicken meat
(iv) Milk production
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (iii)


Question 13.
Poultry fowl are susceptible to the following pathogens
(a) Viruses
(b) Bacteria
(c) Fungi
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 14.
Which one of the following fishes is a surface feeder?
(a) Rohus
(b) Mrigals
(c) Common carps
(d) Catlas

Answer

Answer: (d) Catlas


Question 15.
Animal husbandry is the scientific management of
(i) animal breeding
(ii) culture of animals
(iii) animal livestock
(iv) rearing of animals
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (i), (ii) and (iv)
(d) (i), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (d) (i), (iii) and (iv)


Question 16.
Which one of the following nutrients is not available in fertilisers?
(a) Nitrogen
(b) Phosphorus
(c) Iron
(d) Potassium

Answer

Answer: (c) Iron


Question 17.
Preventive and control measures adopted for the storage of grains include
(a) strict cleaning
(b) proper disjoining
(c) fumigation
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Fill in the blanks

1. There are ……………. nutrients essential for growth of crops.

Answer

Answer: 16


2. Manure and …………… are the main sources of nutrient supply to the crop plants.

Answer

Answer: fertilisers


3. Organic farming is a farming system with minimal or no use of …………..

Answer

Answer: chemicals


4. The growing of different crops on a piece of land in pre-planned succession is called ……………

Answer

Answer: crop rotation


5. Poultry farming is done to raise domestic …………….

Answer

Answer: fowl


6. Cross breeding is done between ……………. and …………… breeds for variety improvement.

Answer

Answer: indigenous, exotic


7. Marine fish capture is done by ……………. guided by echo-sounders and satellites.

Answer

Answer: marine fishery


8. Bee-keeping or ……………. is done to get honey and wax.

Answer

Answer: rearing the honeybee


9. The value or …………… of honey depends upon the pasturage available.

Answer

Answer: quality


10. The …………….. bees have high honey collection capacity and sting somewhat less.

Answer

Answer: Apis mellifera


11. Fishing can be done both by ………….. and …………… of fish in marine and freshwater ecosystems.

Answer

Answer: capture, culture


12. Animal feed includes ……………. which is largely fibre, and …………….. which are low in fibre and contain relatively high levels of proteins and other nutrients.

Answer

Answer: roughage, concentrates


13. The ……………. stop the rainwater from flowing away and also reduce soil erosion.

Answer

Answer: small check-dams


14. In …………… soils, the large quantities of organic matter help in drainage and in avoiding water logging.

Answer

Answer: clayey


15. Vermicompost is prepared by using …………….. to hasten the process of decomposition of plant and animal refuse.

Answer

Answer: earthworms


Match the following columns

Column I Column II
(a) Increase in fish production (i) Oil-seed crop
(b) Wheat (ii) Roughage
(c) Cross between two different species of the same genus (iii) Fodder crop
(d) Exotic breed (iv) Bio-pesticide
(e) Turmeric (v) Blue revolution
(f) Berseem (vi) Jersey
(g) Largely fibre component of feed (vii) Inter-specific
(h) Sesame (viii) Energy-yielding
(i) Longer lactation period (ix) Leghorn
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Increase in fish production (v) Blue revolution
(b) Wheat (viii) Energy-yielding
(c) Cross between two different species of the same genus (vii) Inter-specific
(d) Exotic breed (ix) Leghorn
(e) Turmeric (iv) Bio-pesticide
(f) Berseem (iii) Fodder crop
(g) Largely fibre component of feed (ii) Roughage
(h) Sesame (i) Oil-seed crop
(i) Longer lactation period (vi) Jersey

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 15 Improvement in Food Resources with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Improvement in Food Resources CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.