Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
In which of the following continents is Tanzania situated?
(a) Europe
(b) Asia
(c) Africa
(d) South America

Answer

Answer: (c) Africa


Question 2.
Which of the following is the most important natural resource ?
(a) Land
(b) Water
(c) Air
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
The uneven distribution of population in the world is due to the varied characteristics of
(a) land and climate
(b) climate
(c) vegetation
(d) settlements

Answer

Answer: (a) land and climate


Question 4.
The example of common property resource is
(a) community land
(b) individual building
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) community land


Question 5.
is the use of land for different purposes like agriculture, forestry, mining, construction of buildings, houses, industries and road.
(a) Land degradation
(b) Land use
(c) Landfilling
(d) Land digging

Answer

Answer: (b) Land use


Question 6.
Which of the following determine the use of land?
(a) Soil and topography
(b) Climate and vegetation
(c) Availability of water
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
Australia uses its largest portion of its area for
(a) pastures
(b) crop land
(c) forest
(d) other uses

Answer

Answer: (a) pastures


Question 8.
The lowerjnost layer of the soil is:
(a) Weathered rock
(b) Parent rock
(c) Sub soil
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Parent rock


Question 9.
Which of the following is used of soil conservation?
(a) Mulching
(b) Shelter belts
(c) Contour ploughing
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
Which is not an example of ground water?
(a) Water flowing in rivers
(b) Water through wells
(c) Water through hand pumps
(d) Water through submersible pumps

Answer

Answer: (a) Water flowing in rivers


Question 11.
Which of the following is a famous bird sanctuary?
(a) Kaziranga National Park
(b) Tiger Park at Dudhwa
(c) Gir forest
(d) Bharatpur Sanctuary

Answer

Answer: (d) Bharatpur Sanctuary


Question 12.
Why is it necessary to increase the area under forests?
(a) To maintain ecological balance
(b) Forest absorb carbon dioxide from the atmosphere
(c) Forest help in raising the level of precipitation
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 13.
Large scale destruction of forests cover and arable land has occured due to the following:
(a) Growing population
(b) Ever growing demand of the population
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Match the following:

Column A Column B
(i) Fallow land (a) Groups of plant communities in areas having similar climatic conditions
(ii) Biomes (b) Breaking up and decay of exposed rocks due to various factor
(iii) Weathering (c) Marginal land kept fallow for a certain period to restore their fertility
(iv) Pastures (d) Land covered with grass shrubs on which animals are grazed freely
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Fallow land (c) Marginal land kept fallow for a certain period to restore their fertility
(ii) Biomes (a) Groups of plant communities in areas having similar climatic conditions
(iii) Weathering (b) Breaking up and decay of exposed rocks due to various factor
(iv) Pastures (d) Land covered with grass shrubs on which animals are grazed freely

State whether true or false:

1. The quality of land differ from place to place.

Answer

Answer: True


2. Natural resources are essential for economic development of a country.

Answer

Answer: True


3. The grassland of Asia and Africa are overpopulated region.

Answer

Answer: False


4. Water is found only in liquid form on earth.

Answer

Answer: False


Fill in the blanks:

1. Nearly 97% of the earth’s total water is in the form of ………………. and ………………. .

Answer

Answer: sea, oceans


2. Tiger Pdrk at Dudhwa is situated in the state ………………. .

Answer

Answer: Uttar Pradesh


3. ………………. is produced with the help of running and falling water.

Answer

Answer: Hydro-electricity


4. Polar areas are ………………. populated areas.

Answer

Answer: sparsely


5. We can ………………. the supply of drinking water by installing desalination plants.

Answer

Answer: increase


6. In ………………. areas landslides have been a major and widely spread natural disaster.

Answer

Answer: mountains.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources CBSE Class 8 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.