Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 6 Human Resource with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Human Resource Class 8 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Geography Chapter 6 Human Resource to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Human Resource Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
When was Human Resource Development Ministry formed in India at central level of Government?
(a) In 1990
(b) In 1985
(c) In 2004
(d) In 2009

Answer

Answer: (b) In 1985


Question 2.
More than 90% of World’s population lives in about of land surface?
(a) 20%
(b) 30%
(c) 50%
(d) 35%

Answer

Answer: (b) 30%


Question 3.
The average density of world’s population is
(a) 10 persons per square kilometre
(b) 80 persons per square kilometre
(c) 20 persons per square kilometre
(d) 51 persons per square kilometre

Answer

Answer: (d) 51 persons per square kilometre


Question 4.
The highest density of the population in the world is in
(a) Europe
(b) South America
(c) South central Asia
(d) none of these

Answer

Answer: (c) South central Asia


Question 5.
Which of the following is not the region where very few people live?
(a) High altitudes areas
(b) Plains
(c) High mountains
(d) Equatorial forest area

Answer

Answer: (b) Plains


Question 6.
The population of the world is
(a) 77 billions
(b) 7.0 billions
(c) 0.77 billions
(d) 0.077 billions

Answer

Answer: (b) 7.0 billions


Question 7.
Movement of people in. and out of an area is called
(a) migration
(b) death rate
(c) birth rate
(d) growth rate

Answer

Answer: (a) migration


Question 8.
How have USA and Australia gained in respect of population growth?
(a) By immigration
(b) By tourism
(c) By both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) By immigration


Question 9.
Which of the following countries has slow growth rate of population?
(a) India
(b) Pakistan
(c) United Kingdom
(d) Brazil

Answer

Answer: (c) United Kingdom


Question 10.
Which country has high population growth rate?
(a) Pakistan
(b) Kenya
(c) India
(d) China

Answer

Answer: (b) Kenya


Question 11.
Human resources differ from one another in respect of
(a) educational level
(b) age
(c) sex
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Match the following:

Column A Column B
(i) Immigration (a) The tapering figure of people based on age, sex
(ii) Migration (b) Number of years for which an average man is expected to live
(iii) Emigration (c) In which people come and settle in a country
(iv) Population Pyramid (d) The movement of people in and out of area
(v) Life expectancy (e) Movement of the people to other countries
(vi) Emigrants (f) People coming into a country
(vii) Immigrants (g) People leaving the country
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Immigration (c) In which people come and settle in a country
(ii) Migration (d) The movement of people in and out of area
(iii) Emigration (e) Movement of the people to other countries
(iv) Population Pyramid (a) The tapering figure of people based on age, sex
(v) Life expectancy (b) Number of years for which an average man is expected to live
(vi) Emigrants (g) People leaving the country
(vii) Immigrants (f) People coming into a country

State whether true or false:

1. Distribution of the population in the world is uneven.

Answer

Answer: True


2. North Hemisphere is less populated.

Answer

Answer: False


3. Capital is the major resource of a nation.

Answer

Answer: False


4. Population density is high in rural areas.

Answer

Answer: False


5. People turn nature’s bounty into resources with their demands and abilities.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. The abrupt and sharp increase in population is known as population …………………… .

Answer

Answer: explosion


2. The difference between birth rate and death rate is termed as …………………… .

Answer

Answer: natural growth rate


3. Topography is the …………………… cause of uneven distribution of the population in the world.

Answer

Answer: geographical


4. The greatest resource of a nation is …………………… .

Answer

Answer: people


5. …………………… countries developed economically and industrially.

Answer

Answer: Developed


6. Nearly …………………… of the world’s population live in Asia and Africa.

Answer

Answer: three quarters


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 6 Human Resource with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Human Resource CBSE Class 8 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.