Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Agriculture Class 8 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Geography Chapter 4 Agriculture to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Agriculture Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which Of the following are primary activities?
(a) Agriculture
(b) Mining
(c) Fishing
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
What is cultivation of grapes called’?
(a) Sericulture
(b) Viticulture
(c) Floriculture
(d) Horiculture

Answer

Answer: (b) Viticulture


Question 3.
The important inputs like seeds, fertilisers, machinery etc form a system called as?
(a) Barter system
(b) Water system
(c) Farm system
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Farm system


Question 4.
Type of farming to meet family needs is known as:
(a) Subsistense
(b) Mixed
(c) Organic
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Subsistense


Question 5.
Which of these is not commercial farming?
(a) Commercial Grain
(b) Mixed
(c) Organic
(d) Plantation

Answer

Answer: (c) Organic


Question 6.
…………….. is also knowh as a paddy
(a) Wheat
(b) Jowar
(c) Rice
(d) Bajra

Answer

Answer: (c) Rice


Question 7.
Which of the following crops are raised in commercial grain farming?
(a) Wheat
(b) Maize
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both of these


Question 8.
Rubber plantation is famous in:
(a) Sri Lanka
(b) Brazil
(c) Malaysia
(d) USA

Answer

Answer: (c) Malaysia


Question 9.
Which of the following are coarse grains?
(a) Jowar
(b) Bajra
(c) Ragi
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
Which of the following country is a leading producer of rice?
(a) China
(b) Pakistan
(c) Malaysia
(d) Egypt

Answer

Answer: (a) China


Question 11.
Which type of soil is good for growing wheat?
(a) Desert
(b) Loamy
(c) Sandy
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Loamy


Question 12.
Which of these are Millets?
(a) Jowar
(b) Ragi
(c) Both of these
(d) Maize

Answer

Answer: (c) Both of these


Question 13.
Which fibre requires frost free days to grow?
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Nylon
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Cotton


Question 14.
Which of the following countries usually practice Commercial agriculture?
(a) U.S.A
(b) Bangladesh
(c) India
(d) Bhutan

Answer

Answer: (a) U.S.A


Match the following

Column A Column B
(i) Organic farming (a) The practice of ploughing against the slopes on the hill
(ii) Mixed farming (b) In which organic materials and natural pesticides are used
(iii) Contour ploughing (c) In which herdsmen move place to place with their livestock
(iv) Nomadic herding (d) Farms, farms animals and farmers together
(v) Farming ecosystem (e) in which crops are raised and livestock are kept on the farm to have animal products
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Organic farming (b) In which organic materials and natural pesticides are used
(ii) Mixed farming (e) in which crops are raised and livestock are kept on the farm to have animal products
(iii) Contour ploughing (a) The practice of ploughing against the slopes on the hill
(iv) Nomadic herding (c) In which herdsmen move place to place with their livestock
(v) Farming ecosystem (d) Farms, farms animals and farmers together

State whether true or false:

1. Extraction is an example of tertiary activity.

Answer

Answer: False


2. Cash crops are grown in subsistence farming.

Answer

Answer: False


3. Gathering is a primary activity.

Answer

Answer: True


4. Beverages are labour intensive crops.

Answer

Answer: True


5. Shifting agriculture is shifting of crops after a few years.

Answer

Answer: False


6. Mixed farming is a type of commercial farming.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. Shifting agriculture is also known as

Answer

Answer: Slash and bum


2. soil and climate are vital factors for agricultural activities.

Answer

Answer: Topography


3. Advertising is an example of activities.

Answer

Answer: Tertiary


4. Jute is grown intensively in and

Answer

Answer: India, Bangladesh


5. Coarse grains are also called

Answer

Answer: Millets


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Agriculture CBSE Class 8 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.