MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 5 Water with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 5 Water with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Water Class 7 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-social-science-with-answers/

Water Class 7 MCQs Questions with Answers

Class 7 Geography Chapter 5 MCQ Question 1.
Which is the process through which water continuously changes its form?
(a) Water cycle
(b) Food cycle
(c) Rain
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Water cycle


MCQ Questions For Class 7 Geography Chapter 5 Question 2.
Which water is salty?
(a) River water
(b) Pond water
(c) Rain water
(d) Sea water

Answer

Answer: (d) Sea water


Ncert Class 7 Geography Chapter 5 MCQ With Answers Question 3.
Which one of the following is an artificial enclosure for keeping small house plants?
(a) Terrarium
(b) Thermosphere
(c) Climate
(d) Evaporation

Answer

Answer: (a) Terrarium


Ncert Class 7 Geography Chapter 5 MCQ Question 4.
Sea water contains
(a) 97.3% of salt
(b) 2% of salt
(c) 0.68% of salt
(d) 0.973% of salt

Answer

Answer: (a) 97.3% of salt


Class 7 Geography Chapter 5 MCQ With Answers Question 5.
Which day of the year is celebrated as Water Day?
(a) 26 January
(b) 15 January
(c) 15 August
(d) 22 March

Answer

Answer: (d) 22 March


Class 7 Geography Ch 5 MCQ Question 6.
The movements that occur in oceans can be broadly called
(a) wave
(b) circulation
(c) water cycle
(d) all of these

Answer

Answer: (b) circulation


Geography Class 7 Chapter 5 MCQ Question 7.
Which is the Japanese word which means ‘Harbour Waves’?
(a) Tsunami
(b) Sea wave
(c) Ocean wave
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Tsunami


Class 7 Chapter 5 Geography MCQ Question 8.
When did Tsunami strike the Indian ocean?
(a) 26 December, 2004
(6) 26 December, 2005
(c) 26 December, 2006
(d) 26 December, 2007

Answer

Answer: (a) 26 December, 2004


Water Class 7 MCQ With Answers Question 9.
The largest Tsunami wave travels at the speed of
(a) more than 700 km per hour
(b) more than 500 km per hour
(c) more than 250 km per hour
(d) more than 100 km per hour

Answer

Answer: (a) more than 700 km per hour


Class 7th Geography Chapter 5 MCQ Question 10.
The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day is known as
(a) tide
(b) wave
(c) ocean current
(d) none of these

Answer

Answer: (a) tide


Geography Chapter 5 Class 7 MCQ Question 11.
The Labrador and Gulf stream are the examples of:
(a) Tides
(b) Ocean currents
(c) Tsunami
(d) Waves

Answer

Answer: (b) Ocean currents


Match the contents of Column A with that of Column B

Column A Column B
1. Spring tides (а) Between Europe and Africa
2. Gulf stream (b) Cold current
3. Labrador current (c) Low tide
4. Neap tides (d) High tide
5. Mediterranean sea (e) Warm current
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Spring tides (d) High tide
2. Gulf stream (e) Warm current
3. Labrador current (b) Cold current
4. Neap tides (c) Low tide
5. Mediterranean sea (а) Between Europe and Africa

Fill in the blanks with appropriate words:

1. The major sources of fresh water are rivers and ……………

Answer

Answer: springs and glaciers (Any one)


2. About ………….. % of water is present in the oceans and …………….. % as ice-caps.

Answer

Answer: 97.3, 02.0


3. The movements that occur in oceans are waves, …………. and ………….

Answer

Answer: tides, currents


4. …………. Point in the Andaman and Nicobar islands got submerged after the tsunami of 2004.

Answer

Answer: Indira


5. High tides help in ………….. and fishing.

Answer

Answer: navigation


6. …………. sea is the largest lake.

Answer

Answer: Caspian.


State whether the given statements are true or false.

1. We have about 0.68% of water as ground water.

Answer

Answer: True


2. Ocean water is calm and still.

Answer

Answer: False


3. Tsunami can be caused by underwater landslides.

Answer

Answer: True


4. Tides are highest on a full or new moon day.

Answer

Answer: True


5. Cold currents carry water from lower latitudes to poles.

Answer

Answer: False


6. Tides help in generating electricity.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 5 Water with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Water CBSE Class 7 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Reply