Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 9 Life in the Temperate Grasslands with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Life in the Temperate Grasslands Class 7 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Life in the Temperate Grasslands Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Approximately how much area of earth is covered with grasslands?
(a) 40%
(b) 25%
(c) 10%
(d) 33%

Answer

Answer: (b) 25%


Question 2.
What are the Temperate Grasslands of North America called?
(a) Prairies
(b) Sahara
(c) Nile
(d) Tropical region

Answer

Answer: (a) Prairies


Question 3.
Which is the Latin word that means meadow?
(a) Priata
(b) Susu
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Priata


Question 4.
Which country does the river Mississippi drain?
(a) Africa
(b) USA
(c) Amazon
(d) Canada

Answer

Answer: (b) USA


Question 5.
Rocky mountains are bounded by which of the grasslands on their east?
(a) Pampos
(b) Prairies
(c) Velds
(d) Sheep

Answer

Answer: (b) Prairies


Question 6.
Due to the absence of the north-south barriers a local wind blows in USA which is called
(a) loo
(b) cool breeze
(c) chinook
(d) none of these

Answer

Answer: (c) chinook


Question 7.
How much lowest temperature has been recorded during winter in North America?
(a) 20°C
(b) -20°C
(c) 10°C
(d) -10°C

Answer

Answer: (b) -20°C


Question 8.
What are the cattle farms in North America called?
(a) Velds
(b) Arches
(c) Sheds
(d) Ranches

Answer

Answer: (d) Ranches


Question 9.
What is the second major industry of Canada?
(a) Dairy farming
(b) Coal mining
(c) Gold mining
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Dairy farming


Question 10.
The important cities in American Prairies are
(a) Chicago
(b) Minneapolis
(c) Kansas
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 11.
What lies to the west of veld grasslands?
(a) Drakensburg
(b) River Orange
(c) Kalahari desert
(d) Nothing

Answer

Answer: (c) Kalahari desert


Question 12.
Which is the coldest month in the Veld grasslands?
(a) January
(b) July
(c) June
(d) October

Answer

Answer: (b) July


Question 13.
Which of these animal is not found in the Velds?
(a) Leopard
(b) Cheetah
(c) Kudu
(d) Dodo

Answer

Answer: (d) Dodo


Question 14.
What is Kimberley famous for?
(a) Gold
(b) Diamonds
(c) Silver
(d) Platinum

Answer

Answer: (b) Diamonds


Match the contents of Column A with that of Column B

Column A Column B
1. Veld (a) Tribes
2. Apache, cree (b) Local wind in prairies
3. Coyotes, gophers (c) Ranches
4. Chinook (d) Dutch people
5. Bison (e) Animals
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Veld (d) Dutch people
2. Apache, cree (a) Tribes
3. Coyotes, gophers (e) Animals
4. Chinook (b) Local wind in prairies
5. Bison (c) Ranches

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Areas with little rainfall have short ……………

Answer

Answer: grasses


2. Velds are drained by the rivers …………. and ……………

Answer

Answer: orange, Limpopo


3. A machine called …………… can do the tasks of threshing, sowing and ploughing.

Answer

Answer: combine


4. Prairies have large mineral deposits of coal and ……………..

Answer

Answer: iron


5. Temperate grasslands of South Africa are called ……………….

Answer

Answer: Velds.


State whether the given statements are true or false.

1. Prairies have a variety of trees.

Answer

Answer: False


2. Prairies are known as “granaries of the world” due to huge surplus of milk products.

Answer

Answer: False


3. Velds are bound by Drakensburg on the east.

Answer

Answer: True


4. Acacia is a species of sheep known for its wool.

Answer

Answer: False


5. Prairies in Canada are drained by the River Saskatchewan.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 9 Life in the Temperate Grasslands with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Life in the Temperate Grasslands CBSE Class 7 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.