Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 7 Human Environment: Settlement, Transport and Communication with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Human Environment: Settlement, Transport and Communication Class 7 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Human Environment: Settlement, Transport and Communication Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Where did early man live?
(a) On trees and in caves
(b) In kuchcha houses
(c) In pucca houses
(d) In huts

Answer

Answer: (a) On trees and in caves


Question 2.
Which type of settlement is occupied for a short time?
(a) Permanent settlements
(b) Temporary settlements
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Temporary settlements


Question 3.
The natural conditions for selection of an ideal site are
(a) favourite climate
(b) availability of water
(c) suitable land
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 4.
In which environment do people build slanting roofs of their houses?
(a) Heavy rainfall
(b) Bright sun light
(c) Heavy cold
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Heavy rainfall


Question 5.
In which of the following settlements are the people engaged in activities like fishing, agriculture, craftswork etc.?
(a) Rural settlements
(b) Urban settlements
(c) Forestry settlements
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rural settlements


Question 6.
Why do people move from one place to other?
(a) For jobs
(b) For better education
(c) For medical facilities
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
Roads built underground are called
(a) subways
(b) expressways
(c) airways
(d) flyovers

Answer

Answer: (a) subways


Question 8.
Which country has the largest railway network in Asia?
(a) China
(b) India
(c) Pakistan
(d) Japan

Answer

Answer: (b) India


Question 9.
Name the mode of transport used to reach an island.
(a) Train
(b) Ship
(c) Car
(d) Bus

Answer

Answer: (b) Ship


Question 10.
Which is the best means to transport to reach inaccessible areas?
(a) Airways
(b) Waterways
(c) Railways
(d) Roadways

Answer

Answer: (a) Airways


Question 11.
Which one of the following is NOT a means of communication?
(a) Table
(b) Mobile phone
(c) Newspaper
(d) Magazine

Answer

Answer: (a) Table


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Manali-Leh (a) Manufacturing, trading, services
2. Waterways (b) Highest rail route
3. Xining to Lhasa (c) Agriculture, fishing, forestry
4. Urban areas (d) Highest roadways
5. Rural areas (e) Cheapest mode of transport
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Manali-Leh (d) Highest roadways
2. Waterways (e) Cheapest mode of transport
3. Xining to Lhasa (b) Highest rail route
4. Urban areas (a) Manufacturing, trading, services
5. Rural areas (c) Agriculture, fishing, forestry

Fill in the blanks with appropriate words:

1. People of deserts or deep forests live in ………… settlements.

Answer

Answer: temporary


2. In regions of heavy rainfall houses have …………. roofs.

Answer

Answer: slanting


3. …………. are built over raised structures.

Answer

Answer: Flyovers


4. The Trans Siberian railways connect ………….. to …………….

Answer

Answer: St. Petersburg, Vladivastok


5. The place where building or a settlement develops is called ……………

Answer

Answer: site


State whether the given statements are true or false.

1. Settlements occupied for a shorter period of time are called temporary settlements.

Answer

Answer: True


2. In areas of hot climate houses have slanting roofs.

Answer

Answer: False


3. In Tibet llamas are used as mode of transport.

Answer

Answer: False


4. Airways are the fastest and costliest means of transport.

Answer

Answer: True


5. Newspapers have made communication even faster.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 7 Human Environment: Settlement, Transport and Communication with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Human Environment: Settlement, Transport and Communication CBSE Class 7 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.