Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region Class 7 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
What are the common needs of all the people?
(a) Food
(b) Toys
(c) Camera
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Food


Question 2.
The place where a river flows into another water body is called
(a) river’s mouth
(b) river’s nose
(c) river’s leg
(d) all of these

Answer

Answer: (a) river’s mouth


Question 3.
How is the climate of Amazon basin characterized?
(a) By cold and wet
(b) By hot and wet
(c) By dry or wet
(d) None of these

Answer

Answer: (b) By hot and wet


Question 4.
At night the temperature goes down in the Amazon basin but the humidity
(a) remains same
(b) remains low
(c) remains high
(d) none of these

Answer

Answer: (c) remains high


Question 5.
The forests are in fact so thick that the dense ‘roof is created by
(a) cement
(b) concrete
(c) leaves
(d) stones

Answer

Answer: (c) leaves


Question 6.
Toucans are the type of
(a) animals
(b) crops
(c) birds
(d) reptiles

Answer

Answer: (c) birds


Question 7.
Manioc food belongs to the area of
(a) South America
(b) South Africa
(c) Amazon area
(d) Ganga basin

Answer

Answer: (a) South America


Question 8.
Where is one horned rhinoceros found?
(a) Brahmaputra plain
(b) Amazon basin
(c) Ghaghra plain
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Brahmaputra plain


Question 9.
What is the main occupation of the people living in Ganga-Brahmaputra basin?
(a) Fishing
(b) Lumbering
(c) Mining
(d) Agriculture

Answer

Answer: (d) Agriculture


Question 10.
Where is Bengal Tiger found?
(a) Mountain area
(b) Amazon basin
(c) Sundarbans delta
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Sundarbans delta


Question 11.
On which river bank are Allahabad, Kanpur, Varanasi, located?
(a) River Ganga
(b) River Brahmaputra
(c) River Hooghly
(d) River Yamuna

Answer

Answer: (a) River Ganga


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Susu (a) Variety of snakes
2. Kolkata (b) Important port
3. Cassava (c) Stored water in leaves
4. Bromeliads (d) Blind dolphin
5. Anaconda and boa (e) Underground root
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Susu (d) Blind dolphin
2. Kolkata (b) Important port
3. Cassava (e) Underground root
4. Bromeliads (c) Stored water in leaves
5. Anaconda and boa (a) Variety of snakes

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Women of warrior tribe in Roman empire were called ……………

Answer

Answer: Amazons


2. Small rivers that join a main river are called …………..

Answer

Answer: tributaries


3. Large houses called …………. have steep slanting roof.

Answer

Answer: maloca


4. West Bengal and Assam are known for ………… plantations.

Answer

Answer: tea


5. People in …………… eat queen ants and their eggs.

Answer

Answer: Amazon basin


State whether the given statements are true or false.

1. Spanish explorers discovered the Amazon river.

Answer

Answer: True


2. It rains only for two months in the Amazon basin.

Answer

Answer: False


3. The flesh eating piranha fish is found in Amazon river.

Answer

Answer: True


4. In the Ganga-Brahmaputra delta area, Bengal tiger, crocodiles and alligators are found.

Answer

Answer: True


5. Agra is on the confluence of river Ganga and Yamuna.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region CBSE Class 7 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.