Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside our Earth with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Inside our Earth Class 7 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Inside our Earth Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Where is the deepest mine in the world located?
(a) South America
(b) South Africa
(c) South India
(d) South Australia

Answer

Answer: (b) South Africa


Question 2.
The depth of the deepest mine in South Africa is
(a) one km
(b) two km
(c) three km
(d) four km

Answer

Answer: (d) four km


Question 3.
The upper most layer of the earth’s surface is called
(a) the crust
(b) the brust
(c) the roads
(d) the forest

Answer

Answer: (a) the crust


Question 4.
What is the radius of the earth?
(a) 3671 km
(b) 7163 km
(c) 6371 km
(d) 1736 km

Answer

Answer: (c) 6371 km


Question 5.
Any natural mass of mineral matter that makes up the earth’s crust is called a
(a) rock
(b) road
(c) sediment
(d) none of these

Answer

Answer: (a) rock


Question 6.
The sediments are transported and deposited by
(a) wind
(b) water
(c) wind and water
(d) none of these

Answer

Answer: (c) wind and water


Question 7.
The process of transformation of the rock from one form to another is known as
(a) road cycle
(b) food cycle
(c) rock cycle
(d) all of these

Answer

Answer: (c) rock cycle


Question 8.
Which rock is the molten magma made up of?
(a) Igneous
(b) Metamorphic
(c) Sedimentary
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Igneous


Question 9.
What is the latin term of Igneous?
(a) Ignis
(b) Sedimentum
(c) Metamorphose
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Ignis


Question 10.
Rocks which contain fossils are called
(a) metamorphic rocks
(b) igneous rocks
(c) core
(d) sedimentary rocks

Answer

Answer: (d) sedimentary rocks


Match the contents of Column A with that of Column B.

Column A Column B
1. Sial (a) Extrusive igneous rocks
2. Sima (b) Intrusive igneous rocks
3. Nife (c) Metamorphic rocks
4. Basalt (d) Silica and Alumina
5. Granite (e) Silica and Magnesium
6. Slate and Marble (f) Nickel and Ferrous
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Sial (d) Silica and Alumina
2. Sima (e) Silica and Magnesium
3. Nife (f) Nickel and Ferrous
4. Basalt (a) Extrusive igneous rocks
5. Granite (b) Intrusive igneous rocks
6. Slate and Marble (c) Metamorphic rocks

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Lava is the molten magma from ……….. of the earth’s surface.

Answer

Answer: interior


2. Like a …………. the earth is made up of …………. layers.

Answer

Answer: onion, concentric


3. Crust is about ………….. km on the continental mass and ………….. km on the ocean floor.

Answer

Answer: 35 and 5


4. The mantle makes up _______ % of the Earth by volume.

Answer

Answer: 57%


5. Core has a radius of about ………….. km and has very high temperature and ………..

Answer

Answer: 3500, pressure


6. Limestone under excessive heat and pressure changes into ………….

Answer

Answer: marble


State whether the given statements are true or false:

1. Crust is the thickest of all the layers.

Answer

Answer: False


2. Core is the innermost layer of the earth.

Answer

Answer: True


3. Mantle extends up to the depth of 2900 km.

Answer

Answer: True


4. The loose sediments are hardened to form metamorphic rocks.

Answer

Answer: False


5. Deccan plateau is made up of basalt.

Answer

Answer: True


6. Fossils are remains of dead plants and animals.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside our Earth with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Inside our Earth CBSE Class 7 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.