Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Air Class 7 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Air Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which gas released in the atmosphere creates a greenhouse effect trapping the heat?
(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Carbon dioxide


Question 2.
Excess amount of CO2 is responsible for
(a) global cooling
(b) global warming
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) global warming


Question 3.
What are the important objects for survival of plants and animals?
(a) Rainfall
(b) Sun light
(c) Oxygen
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Which one of the following gases is present in the atmosphere in the highest amount?
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) Lithium

Answer

Answer: (c) Nitrogen


Question 5.
Which gas is used by the green plants to make their food?
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Carbon dioxide


Question 6.
Which is the important gas used by human beings for breathing?
(a) Nitrogen
(b) Carbon dioxide
(c) Oxygen
(d) Sodium chloride

Answer

Answer: (c) Oxygen


Question 7.
When the air is heated it becomes
(a) Lighter?
(b) Heavier?
(c) Colder?
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Lighter?


Question 8.
What is the average height of the troposphere?
(a) 3 km
(b) 6 km
(c) 9 km
(d) 13 km

Answer

Answer: (d) 13 km


Question 9.
As we go up in troposphere layer of the atmosphere the pressure
(a) increases
(b) decreases
(c) no change
(d) all of these

Answer

Answer: (b) decreases


Question 10.
Which one of the following gases protects us from harmful sun’s rays?
(a) Ozone
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Oxygen

Answer

Answer: (a) Ozone


Question 11.
Which of the following are part of weather forecast in the newspapers?
(a) Temperature
(b) Humidity
(c) Time of Sunset
(d) All of These

Answer

Answer: (d) All of These


Question 12.
Which element of weather is measured in degree Celsius?
(a) Temperature
(b) Pressure
(c) Wind
(d) Gravity

Answer

Answer: (a) Temperature


Question 13.
The water boils at
(a) 10°C
(b) 50°C
(c) 75°C
(d) 100°C

Answer

Answer: (d) 100°C


Question 14.
Where is the air pressure highest?
(a) Moon
(b) Sea Level
(c) Stratosphere
(d) Exosphere

Answer

Answer: (b) Sea Level


Question 15.
What is very hot wind called?
(a) Loo
(b) Cool breeze
(c) Monsoon air
(d) Trade wind

Answer

Answer: (a) Loo


Question 16.
Which one of the following is a local wind?
(a) Sea breeze
(b) Trade wind
(c) Monsoon wind
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sea breeze


Question 17.
Rain, snow sleet or hail are the different forms of:
(a) Condensation
(b) Evaporation
(c) Precipitation
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Precipitation


Match the contents of Column A with that of Column B

Column A Column B
1. Temperature (a) Bacteria in soil
2. Pressure (b) Thermosphere
3. Seasonal wind (c) Barometer
4. Radio waves transmission (d) Thermometer
5. Nitrogen from air (e) Change directions in different seasons
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Temperature (d) Thermometer
2. Pressure (c) Barometer
3. Seasonal wind (e) Change directions in different seasons
4. Radio waves transmission (b) Thermosphere
5. Nitrogen from air (a) Bacteria in soil

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Earth is surrounded by a blanket of air called ………….

Answer

Answer: atmosphere


2. Green plants produce …………. during photosynthesis.

Answer

Answer: oxygen


3. Increased volume of ………….. is affecting the earth’s weather and climate.

Answer

Answer: carbon dioxide


4. Ionosphere is the part of ……………

Answer

Answer: thermosphere


5. Amount of rainfall is measured by ………….

Answer

Answer: rain gauge


6. Insolation influences the distribution of …………….

Answer

Answer: temperature


State whether the given statements are true or false.

1. Hot air is dense and heavy and cold air is lighter and expands.

Answer

Answer: False


2. Without Greenhouse effect earth would have been too cold to live.

Answer

Answer: True


3. Ionosphere contains the ozone layer.

Answer

Answer: False


4. Helium and hydrogen float from exosphere into space.

Answer

Answer: True


5. Wind-vane shows the direction of wind.

Answer

Answer: True


6. Air moves from high pressure to low pressure.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Air CBSE Class 7 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.