Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Our Changing Earth Class 7 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Our Changing Earth Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The earth’s crust is broken into a number of huge parts. They are called
(a) lithospheric plates
(b) metamorphic plates
(c) sedimentary plates
(d) none of these

Answer

Answer: (a) lithospheric plates


Question 2.
Which one of the following forces originates in the interior of the earth?
(a) Exogenic forces
(b) Endogenic forces
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Endogenic forces


Question 3.
Sudden movements in the earth are called
(a) earthquakes
(b) building mountains
(c) focus
(d) none of these

Answer

Answer: (a) earthquakes


Question 4.
The place on the surface above the focus is known as
(a) epicentre
(b) focus
(c) forces
(d) lithosphere

Answer

Answer: (a) epicentre


Question 5.
What is the name of the instrument used for measuring earthquake?
(a) Thermometer
(b) Seismograph
(c) Weighing machine
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Seismograph


Question 6.
On which scale is the earthquake measured?
(a) Plane scale
(b) Richter scale
(c) Compass
(d) Divider

Answer

Answer: (b) Richter scale


Question 7.
In which continent is the highest waterfall ‘Angel Falls of Venezuela’ located?
(a) South America
(b) South Africa
(c) South India
(d) North India

Answer

Answer: (a) South America


Question 8.
Where is ‘Niagara falls’ located?
(а) On the border between Canada and USA
(б) On the border between India and China
(c) On the border between India and Pakistan
(d) On the border between India and Nepal

Answer

Answer: (а) On the border between Canada and USA


Question 9.
The triangular collection of sediments at the mouth of a river forms
(a) beach
(b) delta
(c) arches
(d) glaciers

Answer

Answer: (b) delta


Question 10.
The steep rocky coast rising almost vertically above the sea water is called
(a) sea cliff
(b) beach
(c) sea cave
(d) erosion

Answer

Answer: (a) sea cliff


Question 11.
Which of the following is an example of a glacier
(a) Gangotri
(b) Aravali
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Gangotri


Question 12.
Deposition of sand in a low hill like structure is known as a:
(a) Glacier
(b) Sand dimes
(c) Hill
(d) Desert

Answer

Answer: (b) Sand dimes


Match the contents of Column A with that of Column B

Column A Column B
1. Mushroom rock (a) Zimbabwe and Zambia
2. Meander (b) Deserts
3. Stacks (c) S waves
4. Glacier (d) Second course of river
5. Victoria falls (e) River of ice
6. Transverse waves (f) Sea waves
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Mushroom rock (b) Deserts
2. Meander (d) Second course of river
3. Stacks (f) Sea waves
4. Glacier (e) River of ice
5. Victoria falls (a) Zimbabwe and Zambia
6. Transverse waves (c) S waves

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Magma inside the earth moves in a …………. motion.

Answer

Answer: circular


2. A ………….. is a vent in the earth’s crust through which molten material comes out.

Answer

Answer: volcano


3. The place in the crust where the earthquake starts is called ……………

Answer

Answer: epicentre


4. The processes of ………… and …………. create different landform on the surface of earth.

Answer

Answer: erosion, deposition


5. Deposition of layers of fine soil along the bank of rivers forms …………..

Answer

Answer: flood plains


6. Sand deposits over larger areas are called …………….

Answer

Answer: loess


Write whether the given statements are true or false:

1. Sudden movements like earthquake do not cause mass destruction.

Answer

Answer: False


2. Deposition is breaking up of rocks on the earth’s surface.

Answer

Answer: False


3. Wearing away of the land by different agents like water, wind and ice is called erosion.

Answer

Answer: True


4. Sea caves become bigger and only the roof remains forming the sea arches.

Answer

Answer: True


5. Moraine is a depositional feature of glaciers.

Answer

Answer: True


6. River is an agent of erosion and deposition in the desert.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Our Changing Earth CBSE Class 7 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.