Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Life in the Deserts Class 7 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Life in the Deserts Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which region is characterised by extremely high or low temperature and has scarce vegetation?
(a) Desert
(b) Fertile land
(c) Grassland
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Desert


Question 2.
How many countries touch Sahara desert?
(a) Eleven
(b) Thirteen
(c) Sixteen
(d) Twenty

Answer

Answer: (a) Eleven


Question 3.
What was the maximum temperature recorded at Al-Azizia in south of Tripoli in Sahara desert in 1922?
(a) 48°C
(b) 48.7°C
(c) 57.7°C
(d) 39.7°C

Answer

Answer: (c) 57.7°C


Question 4.
The maximum temperature of Sahara during day time is about 50°C and at nights it is
(a) 0°C
(b) 10°C
(c) 30°C
(d) 40°C

Answer

Answer: (a) 0°C


Question 5.
Which of these trees is not found in Sahara desert?
(a) Mango
(b) Date palm
(c) Acacia
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Mango


Question 6.
What is the energy product in great demand throughout the world?
(a) Uranium
(b) Fats
(c) Manganese
(d) Oil

Answer

Answer: (d) Oil


Question 7.
Which crop is famous in Egypt?
(a) Maize
(b) Wheat
(c) Cotton
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Cotton


Question 8.
What are two words by which Ladakh is made of?
(a) La and Dak
(b) Lad and hakh
(c) Lad and akh
(d) None of these

Answer

Answer: (a) La and Dak


Question 9.
What is the capital of Ladakh?
(a) Jammu
(b) Srinagar
(c) New Delhi
(d) Leh

Answer

Answer: (d) Leh


Question 10.
What is the other name of Ladakh?
(a) Indus
(b) Kargil
(c) Khapa-chan
(d) Karakoram

Answer

Answer: (c) Khapa-chan


Question 11.
Which of the following birds are sighted in Ladakh?
(a) Robin
(b) Redstarts
(c) Raven
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 12.
Hemis in the Ladakh is a famous
(a) monastery
(b) church
(c) temple
(d) mosque

Answer

Answer: (a) monastery


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Chiru (a) Buddhist religion
2. Willow tree (b) Depression with water in deserts
3. Drass (c) Coldest place
4. Gangri (d) Shahtoosh
5. Gompas (e) Cricket bat
6. Oasis (f) Glacier
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Chiru (d) Shahtoosh
2. Willow tree (e) Cricket bat
3. Drass (c) Coldest place
4. Gangri (f) Glacier
5. Gompas (a) Buddhist religion
6. Oasis (b) Depression with water in deserts

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Sahara desert touches the boundaries of …………… countries.

Answer

Answer: eleven


2. The People of Sahara wear heavy robes as a protection against …………… and …………….

Answer

Answer: dust storms, hot winds


3. ………….. is enclosed by the Karakoram range in the north.

Answer

Answer: Ladakh


4. Yak’s milk is used to make ………….. and …………..

Answer

Answer: butter, cheese


5. Leh is connected to Kashmir through …………….. Pass.

Answer

Answer: Zoji la


6. ………….. is the most important river of Ladakh.

Answer

Answer: Indus


State whether the given statements are true or false:

1. Vegetation of Sahara includes cactus, date palms.

Answer

Answer: True


2. Area around oasis is infertile.

Answer

Answer: False


3. Hair of sheep and goats are used to make woollens.

Answer

Answer: True


4. Baralacha La is the name of pass between Manali and Leh.

Answer

Answer: True


5. Skeletons of fish have been found in Sahara desert.

Answer

Answer: True


6. Desert is a wet region with extreme high or low temperatures.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Life in the Deserts CBSE Class 7 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.