Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around Us with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Markets Around Us Class 7 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions Chapter 8 Markets Around Us Class 7  to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Markets Around Us Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
What are different types of markets?
(a) Weekly
(b) neighbourhood
(c) Mall
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Why is weekly market called so?
(a) Because it is held on a specific day of the week
(b) Because it is held on alternate days
(c) Because it is held daily
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Because it is held on a specific day of the week


Question 3.
Shopkeepers in a weekly market are
(a) small traders
(b) large traders
(c) wholesalers
(d) all of these

Answer

Answer: (a) small traders


Question 4.
From where can we buy the medicines?
(a) Weekly market
(b) Dairy
(c) Chemist shop
(d) Groceries

Answer

Answer: (c) Chemist shop


Question 5.
The road side hawkers sell a large building with many floors having
(a) vegetables
(b) fruits
(c) plastic items
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 6.
What is an enclosed shopping space in shops, restaurants and cinema theatres?
(a) Mall
(b) Local market
(c) Weekly market
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Mall


Question 7.
What dpes refer to buying and selling in large quantities?
(a) Weekly market
(b) Mall
(c) Wholesale
(d) Cineplex

Answer

Answer: (c) Wholesale


Question 8.
Where is the largest wholesaling vegetable market in Delhi?
(a) Azadmarket
(b) Azadpur
(c) Azad Nagar
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Azadpur


Question 9.
What is a series of markets that is connected like links in a chain because products ‘ pass from one market to another?
(a) Chain of market
(b) Wholesale market
(c) Weekly market
(d) Shopping malls

Answer

Answer: (a) Chain of market


Question 10.
We can purchase goods through which of the following means other than markets:
(a) Internet
(b) Phone
(c) None of these
(d) Both of these

Answer

Answer: (d) Both of these


Question 11.
What type of items are sold in the malls?
(a) Branded
(b) Unbranded
(c) Cheap
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Branded


Match the contents of Column A with that of Column B.

Column A Column B
1. Retailer (a) People between producer and consumer
2 Wholesaler (b) Goods are stored here
3. Trader (c) Selling directly to consumer
4. Godown (d) Buying and selling in large quantities
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Retailer (c) Selling directly to consumer
2 Wholesaler (d) Buying and selling in large quantities
3. Trader (a) People between producer and consumer
4. Godown (b) Goods are stored here

Fill in the blanks with appropriate words.

1. Weekly markets have ………….. shops

Answer

Answer: temporary


2. A wholesale trader sells the goods to a ………………

Answer

Answer: retailer


3. In malls we get both …………… and ………….. goods.

Answer

Answer: branded and unbranded


4. Traders are a link between ………….. and ……………

Answer

Answer: producers and consumers


5. We can purchase goods through …………….. without going to the markets.

Answer

Answer: internet


State whether the given statements are true or false.

1. We have temporary and permanent shops in our neighbourhood.

Answer

Answer: True


2. Shopping complexes are made in rural areas.

Answer

Answer: False


3. Shops ill the neighbourhood provide goods even on credit.

Answer

Answer: True


4. It is necessary to go to market to purchase goods.

Answer

Answer: False


5. A weekly market trader earns little compared to regular shopkeeper.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around Us with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Markets Around Us CBSE Class 7 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.