Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Understanding Advertising Class 7 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Understanding Advertising Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Where all do we see advertisements?
(a) Televisions
(b) newspapers
(c) magazines
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Advertisements draw our attention towards
(a) products
(b) brands
(c) brand values
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 3.
What does refer to the person for whom the goods have been made and who pays money to buy and use them?
(a) Producer
(b) Consumer
(c) Advertiser
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Consumer


Question 4.
When a company takes masoor ki daal and puts it into a packet, it will need
(a) a special name (brand name)
(b) masoor ki daal
(c) top taste daal
(d) None of these

Answer

Answer: (a) a special name (brand name)


Question 5.
Who is confused because it really cannot be differentiated between top taste item and best taste item?
(a) Consumer
(b) Manufacturer
(c) Shopkeeper
(d) Dealer

Answer

Answer: (a) Consumer


Question 6.
What does refer to a thing or service that has been made for being sold in the market?
(a) Brand
(b) Brand value
(c) Product
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Product


Question 7.
Who try to sell products through advertisements?
(a) Favourite film stars
(b) Cricket heroes
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 8.
What is the rate for 30 seconds advertisement on a major T.V. channel?
(a) one lac rupees
(b) 1.50 lac rupees
(c) 1.65 lac rupees
(d) 2.10 lac rupees

Answer

Answer: (c) 1.65 lac rupees


Question 9.
What is important to make people aware of a product?
(a) Production
(b) Market
(c) Advertisement
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Advertisement


Question 10.
Producing and showing advertisements in the media is very
(a) cheap
(b) expensive
(c) excellent
(d) none of these

Answer

Answer: (b) expensive


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Thing or Service (a) Social advertising
2. Who buys a product or service (b) Commercial advertising
3. Promote product or service (c) Product
4. Promote equality in society (d) Consumer
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Thing or Service (c) Product
2. Who buys a product or service (d) Consumer
3. Promote product or service (b) Commercial advertising
4. Promote equality in society (a) Social advertising

Fill in the blanks with appropriate words.

1. Advertisement helps building ………… name of products.

Answer

Answer: brand


2. Brand values are conveyed through the use of ………….. and …………..

Answer

Answer: visuals, words


3. ………….. advertisements are made by the government agencies to give social message.

Answer

Answer: Social


4. Branding means stamping a …………. with a name.

Answer

Answer: product


State whether the given statements are true or false.

1. Social advertisements have no message to convey.

Answer

Answer: False


2. Advertisements play a role in convincing people to buy a product.

Answer

Answer: True


3. Advertisements mostly focus on the lives of rich and famous.

Answer

Answer: True


4. Branded products cost less than the unbranded ones.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Understanding Advertising CBSE Class 7 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.