Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Understanding Media Class 7 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Understanding Media Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the following are forms of media?
(a) T.V.
(b) Radio
(c) Newspaper
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Which one of the following is print media?
(a) Newspaper
(b) T.V.
(c) Radio
(d) Television

Answer

Answer: (a) Newspaper


Question 3.
Which has brought the world closer to us?
(a) Television
(b) Taperecorder
(c) Typewriter
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Television


Question 4.
Which type of media offer a large variety of information to suit the taste of different readers?
(a) Electronic media
(b) Print media
(c) Mass media
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Print media


Question 5.
Which is the main source of income of media?
(a) Advertisements
(b) Articles
(c) General news
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Advertisements


Question 6.
On which basis are the cost of advertisement set?
(a) Popularity of channel
(b) Popularity of product
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Popularity of channel


Question 7.
Which word is used to refer to a T.V. or radio programme that is widely transmitted?
(a) Publish
(b) Broadcast
(c) Censorship
(d) Public protest

Answer

Answer: (b) Broadcast


Question 8.
When did India censor the media?
(a) When there was Emergency in 1975-77
(b) When P.M. Indira Gandhi was Assassinated
(c) When bomb blasts took place
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) When there was Emergency in 1975-77


Question 9.
Government control over the media is known as:
(a) Factdal
(b) Censorship
(c) Independence
(d) Emergency

Answer

Answer: (b) Censorship


Match the contents of Column A with that of Column B

Column A Column B
1. J.L. Baird (a) 1940’s
2. Khabar Lahriya (b) Revolutionized mass media
3. Satellite (c) Televisor
4. A Gutenberg (d) local paper in U.P.
5. Electronic typewriter (e) Printing press
Answer

Answer:

Column A Column B
1. J.L. Baird (c) Televisor
2. Khabar Lahriya (d) local paper in U.P.
3. Satellite (b) Revolutionized mass media
4. A Gutenberg (e) Printing press
5. Electronic typewriter (a) 1940’s

Fill in the blanks with appropriate words.

1. Independent media plays a …………… role in a democratic country.

Answer

Answer: significant


2. ………… and …………… are a recent phenomena in the media.

Answer

Answer: Cable T.V, Internet


3. Mass media earns money through …………….

Answer

Answer: advertisements


4. With …………. typewriters, journalism underwent a change in the …………….

Answer

Answer: electronic, 1940’s


5. At times media is prevented from publishing a story, this is called …………..

Answer

Answer: censorship


State whether the given statements are True or False.

1. Media is the plural form of the word middle.

Answer

Answer: False


2. Television has made us think of ourselves as global citizens.

Answer

Answer: True


3. Changing Technologies help media to reach more people.

Answer

Answer: True


4. Balanced report discusses only one point of view or one side of story.

Answer

Answer: False


5. Media can be divided into print media and electronic media.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Understanding Media CBSE Class 7 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.