Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 9 A Shirt in the Market with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided A Shirt in the Market Class 7 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Civics Chapter 9 A Shirt in the Market to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

A Shirt in the Market Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The story of shirt does begins with:
(a) Spinning
(b) Production of Cotton
(c) Weaving
(d) Selling

Answer

Answer: (b) Production of Cotton


Question 2.
How much amount did Swapna borrow to buy seeds, fertilizers, pesticides etc.?
(a) Rs 1500
(b) Rs 2000
(c) Rs 2500
(d) Rs 3000

Answer

Answer: (c) Rs 2500


Question 3.
What promise did Swapna make to the traders?
(a) Not to give interest to him
(b) To give heavy amount of interest
(c) To sell her all cotton to him
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To sell her all cotton to him


Question 4.
Where is cotton sold in Andhra Pradesh?
(a) Kurnool
(b) Hyderabad
(c) Vijaywada
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Kurnool


Question 5.
Which is a factory where seeds are removed from cotton bolls and then spun into thread?
(a) Ginning mill
(b) Cloth mill
(c) Handloom factory
(d) Powerloom factory

Answer

Answer: (a) Ginning mill


Question 6.
Which is the largest cloth market in the world?
(a) Tamil Nadu
(b) Delhi
(c) Ahmedabad
(d) Agra

Answer

Answer: (a) Tamil Nadu


Question 7.
The cloth merchants sell their clothes from Erode cloth market to
(a) cloth trader
(b) garment manufacturers
(c) traders of Delhi
(d) farmers of cotton

Answer

Answer: (b) garment manufacturers


Question 8.
Who from the following is part of ‘putting out system?
(a) Farmers
(b) Weavers
(c) Consumers
(d) Foreign buyers

Answer

Answer: (b) Weavers


Question 9.
Who sells his goods abroad?
(a) Importer
(b) Exporter
(c) Manufacturers
(d) Merchant

Answer

Answer: (b) Exporter


Question 10.
Who does not earn any profit when a sihirt is sold to a consumer?
(a) Businessperson
(b) Merchant
(c) Worker
(d) Exporter

Answer

Answer: (c) Worker


Question 11.
What links Producer to a consumer?
(a) Chain of markets
(b) buying
(c) Selling
(d ) All of these

Answer

Answer: (a) Chain of markets


Question 12.
The amount that is left or gained from earnings after deduction of all the costs is called
(a) losses
(b) profits
(c) investment
(d) all of these

Answer

Answer: (b) profits


Match the contents of Column A with that of Column B.

Column A Column B
1. Weaver (a) who gets goods from other countries
2. Exporter (b) money put in by the manufacturer to produce the cloth
3. Importer (c) makes clothes with yam
4. Investment (d) sells goods to other countries
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Weaver (c) makes clothes with yam
2. Exporter (d) sells goods to other countries
3. Importer (a) who gets goods from other countries
4. Investment (b) money put in by the manufacturer to produce the cloth

Fill in the blanks with appropriate words.

1. Chain of markets link the producer to the ……………..

Answer

Answer: consumer


2. The arrangement between a merchant and weavers is an example of …………. system.

Answer

Answer: putting out


3. Women are employed in garment factories as helpers on …………….. wages.

Answer

Answer: low


4. Cultivation of cotton requires high level of inputs such as ………… and ……………

Answer

Answer: fertilizers, pesticides


State whether the given statements are true or false.

1. Markets offer equal opportunities to all.

Answer

Answer: False


2. The weavers depend on the farmers for raw material.

Answer

Answer: False


3. Buying and selling takes place at every step in the chain of markets.

Answer

Answer: True


4. The foreign business persons do not make profit in the Indian market.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 9 A Shirt in the Market with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding A Shirt in the Market CBSE Class 7 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.