Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 10 Struggle for Equality with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Struggle for Equality Class 7 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Struggle for Equality Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which is full of examples of persons who have come together to fight against inequality and for issues of justice?
(a) Geography
(b) Economics
(c) History
(d) Biology

Answer

Answer: (c) History


Question 2.
What makes people of India equal?
(a) Religion
(b) Sex
(c) Vote
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Vote


Question 3.
Which of the following creates difficulty for poor people?
(a) Privatisation
(b) Casteism
(c) Sex distribution
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Privatisation


Question 4.
Deficiency of what makes difficulties for poors to establish their business?
(a) Deficiency of money to buy good resources
(b) Deficiency of efforts
(c) Deficiency of skills
(d) Deficiency of time

Answer

Answer: (a) Deficiency of money to buy good resources


Question 5.
Mainly the domestic workers have to face
(a) love of owner
(b) insult of owner
(c) respect of owner
(d) none of these

Answer

Answer: (b) insult of owner


Question 6.
What is the major reason of inequality?
(a) Poverty
(b) Religion
(c) Casteism
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Poverty


Question 7.
People who are known and respected because of
(a) fight for equality
(b) struggle for equality
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) fight for equality


Question 8.
Thousands of people are displaced, what is the reason behind it?
(a) Foundation of dams
(b) Forest areas are declared sanctuaries for animals
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 9.
What is central to Indian Democracy?
(a) Equality
(b) Discrimination
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Equality


Match the contents of Column A with that of Column B.

Column A Column B
1. Constitution (a) Rallies, chakka jam etc.
2. Tehri Dam (b) Living document
3. Creative expressions (c) Poems, songs, paintings etc.
4. Protest (d) Uttarakhand
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Constitution (b) Living document
2. Tehri Dam (d) Uttarakhand
3. Creative expressions (c) Poems, songs, paintings etc.
4. Protest (a) Rallies, chakka jam etc.

Fill in the blanks with appropriate words.

1. All Indians are equal before ……………

Answer

Answer: law


2. Full form of TMS is ………….. a federation of ……………

Answer

Answer: Tawa Matsya Sangha, fishermen


3. Tawa river joins river …………… in Hoshangabad.

Answer

Answer: Narmada


4. Tawa dam began to be built in ……………. and …………. was completed in the year

Answer

Answer: 1958, 1978


State whether the given statements are true or false.

1. Poverty and lack of resources are the reasons of inequality in lives of people.

Answer

Answer: True


2. The Tawa Matsya Sangha is in Maharashtra.

Answer

Answer: False


3. In 1994 the government gave the right for fishing in Tawa reservoir to locals.

Answer

Answer: False


4. With the TMS taking over the fishing rights the earning of fishermen increased.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 10 Struggle for Equality with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Struggle for Equality CBSE Class 7 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.