Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Role of the Government in Health Class 7 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Role of the Government in Health Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
On which of the following does our good health depend?
(a) Clean drinking water
(b) Pollution-free environment
(c) Hygienic food
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
What should be changed weekly to avoid breeding of mosquitoes’?
(a) T.V. sets
(b) Water in coolers
(c) Roof tops
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Water in coolers


Question 3.
How much percentage of all communicable diseases are water borne?
(a) 11%
(b) 21%
(c) 31%
(d) 50%

Answer

Answer: (b) 21%


Question 4.
Which one of the following is a communicable disease?
(a) Headache
(b) Cancer
(c) Sore Throat
(d) Diarrhoea

Answer

Answer: (d) Diarrhoea


Question 5.
Which type of healthcare facility is costly?
(a) Private
(b) Public
(c) Both
(d) Both are same

Answer

Answer: (a) Private


Question 6.
Tax money is used to fund which of the activities?
(a) Education
(b) Defence
(c) Police
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
By whom are the public health services run?
(a) Government
(b) Private organisations
(c) Private doctors
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Government


Question 8.
What does PHC mean?
(a) Private Health Centre
(b) Public Health Court
(c) Primary Health Centre
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Primary Health Centre


Question 9.
What does RMP mean?
(a) Registered Medical Practitioners
(b) Retired Medical Practitioners
(c) Recognised Medical Practitioners
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Registered Medical Practitioners


Question 10.
Where are medicines sold?
(a) Dispensary
(b) Medical stores
(c) Government hospitals
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Medical stores


Question 11.
What percentage of people can afford required medical care?
(a) 10%
(b) 20%
(c) 30%
(d) 40%

Answer

Answer: (b) 20%


Question 12.
Good health depend upon:
(a) Health care facilities
(b) Basic Amenities
(c) Social conditions
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 13.
What percentage of state budget is allocated to panchayat in Kerala?
(a) 10%
(b) 20%
(c) 30%
(d) 40%

Answer

Answer: (d) 40%


Question 14.
In which continent is Costa Rica situated?
(a) South America
(b) North America
(c) Australia
(d) Asia

Answer

Answer: (a) South America


Match the contents of Column A with that of Column B.

Column A Column B
1. 40 % (a) New doctors a year
2. 20 % (b) People afford all medicines
3. 15,060 (c) Hospitals in India
4. 18,218 (d) Borrow money for health reasons
Answer

Answer:

Column A Column B
1. 40 % (d) Borrow money for health reasons
2. 20 % (b) People afford all medicines
3. 15,060 (a) New doctors a year
4. 18,218 (c) Hospitals in India

Fill in the blanks with appropriate words:

1. It is the responsibility of the ………….. to provide proper healthcare facilities to all.

Answer

Answer: government


2. ………….. is one of the healthiest country in North America.

Answer

Answer: Costa Rica


3. The resources needed to run public health services are obtained from ……………

Answer

Answer: taxes


4. In Kerala ……………. % of entire budget is given to Panchayats.

Answer

Answer: 40


State whether the given statements are true or false.

1. Blood required for a patient is generally available at medicine bank.

Answer

Answer: False


2. Hakim Sheik was denied treatment at the government hospitals.

Answer

Answer: True


3. RMP means rural medical practitioner.

Answer

Answer: False


4. Diarrhoea is a water borne disease.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Role of the Government in Health CBSE Class 7 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.