Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Growing up as Boys and Girls Class 7 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Growing up as Boys and Girls Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The roles of men and women are:
(a) equally valued
(b) not equally valued
(c) of same status
(d) none of these

Answer

Answer: (b) not equally valued


Question 2.
What was the most important activity on an Island of Samoa in 1920s?
(a) Fishing
(b) Farming
(c) Household work
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Fishing


Question 3.
At what age did the boy in Samoa join older boys for learning outdoor jobs?
(a) 5 years
(b) 9 years
(c) 11 years
(d) 13 years

Answer

Answer: (b) 9 years


Question 4.
What did girls in Samoa learn after the age of fourteen years?
(a) How to weave baskets
(b) How to grow plantation
(c) Special cooking
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 5.
From which class did the girls and boys go to separate school in M.P.?
(a) Class IV onwards
(b) Class VI onwards
(c) Class VII onwards
(d) Class XI onwards

Answer

Answer: (a) Class IV onwards


Question 6.
What were girls given to play while the boys were given cars?
(a) Dolls
(b) Bus
(c) Trucks
(d) Trains

Answer

Answer: (a) Dolls


Question 7.
Doing household work is work or not?
(a) Yes
(b) No
(c) Both A and B
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Yes


Question 8.
Who has the main responsibility of housework across the world?
(a) Men
(b) Children
(c) Women
(d) Old people

Answer

Answer: (c) Women


Question 9.
Who was Melani?
(a) A domestic worker
(b) A factory worker
(c) A shopkeeper
(d) A teacher

Answer

Answer: (a) A domestic worker


Question 10.
What are the total number of work hours (paid) spent by women workers in Haryana every week?
(a) 23
(b) 30
(c) 19
(d) 35

Answer

Answer: (a) 23


Question 11.
Who can take steps, to bring gender equality?
(a) Constitution
(b) Society
(c) Both
(d) None

Answer

Answer: (c) Both


Match the contents of Column A with that of Column B.

Column A Column B
1. Paid work hours for women in Haryana (a) 2 hours
2. Paid work hours for women in Tamil Nadu (b) 23 hours
3. House work hours men in Haryana (c) 4 hours
4. House work hours men in Tamil Nadu (d) 19 hours
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Paid work hours for women in Haryana (b) 23 hours
2. Paid work hours for women in Tamil Nadu (d) 19 hours
3. House work hours men in Haryana (a) 2 hours
4. House work hours men in Tamil Nadu (c) 4 hours

Fill in the blanks with appropriate words:

1. The child centres in villages are called …………….

Answer

Answer: anganwadi


2. Our constitution provides …………… of genders.

Answer

Answer: equality


3. In Madhya Pradesh the ……………. schools were designed differently in the 1960s.

Answer

Answer: girls


4. Most of the work done by women is ……………..

Answer

Answer: devalued /invisible.


State whether the given statements are true or false.

1. House work does not require physical and emotional work.

Answer

Answer: False


2. Life of domestic worker is very difficult.

Answer

Answer: True


3. Government has passed laws that organisations with women workers must have creche facilities.

Answer

Answer: True


4. Domestic workers get high wages.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Growing up as Boys and Girls CBSE Class 7 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.