Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided How the State Government Works Class 7 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

How the State Government Works Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
What is the full form, of MLA?
(a) Member of Law Authority
(b) Member of Legislative Assembly
(c) Minister of Law Abiding Authority
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Member of Legislative Assembly


Question 2.
MLAs are elected by
(a) the people
(b) Members of Parliament
(c) selected representatives
(d) all of these

Answer

Answer: (a) the people


Question 3.
A political party whose MLAs have won more than half the number of constituencies in a state can be said to be in a
(a) majority
(b) minority
(c) opposition
(d) all of these

Answer

Answer: (a) majority


Question 4.
Who becomes the Chief Minister?
(a) Leader of winning party
(b) Leader of losing party
(c) Prime Minister of the country
(d) President of the country

Answer

Answer: (a) Leader of winning party


Question 5.
Who is the head of a Legislative Assembly?
(a) Minister
(b) MLA
(c) Chief Minister
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Chief Minister


Question 6.
Who is responsible for medical services?
(a) Transport Minister
(b) Police Inspector
(c) Education Minister
(d) Health Minister

Answer

Answer: (d) Health Minister


Question 7.
Wallpaper project involves:
(a) Stories
(b) Poems
(c) Case Studies
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Match the contents of Column A with that of Column B

Column A Column B
1. Head of the state (a) Ruling party
2. Head of the government (b) Governor
3. Party with majority (c) Opposition
4. Party in minority (d) Chief Minister
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Head of the state (b) Governor
2. Head of the government (d) Chief Minister
3. Party with majority (a) Ruling party
4. Party in minority (c) Opposition

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Diarrhoea spreads through contaminated …………

Answer

Answer: water


2. Laws for the states are made in the …………….

Answer

Answer: Legislative Assembly


3. MLAs are elected by the ………….. of the state.

Answer

Answer: people


4. Every state is divided into ……………..

Answer

Answer: constituencies


State whether the given statements are true or false.

1. Some MLAs have dual responsibility as an MLA and as a Minister.

Answer

Answer: True


2. Gathering of media persons is called Legislative Assembly.

Answer

Answer: False


3. The independents can also stand in the elections.

Answer

Answer: True


4. People can express their opinion through media or even in Legislative Assembly through representatives.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding How the State Government Works CBSE Class 7 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.