Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 16 Environmental Issues with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Environmental Issues Class 12 Biology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Environmental Issues Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which chemical substance affects the Ozone Layer?
(a) Chlorofluorocarbon
(b) Chlorine
(c) Hexafluorocarbon
(d) Molecular Carbon

Answer

Answer: (a) Chlorofluorocarbon


Question 2.
In Ozone Degradation which element acts as catalyst?
(a) Chlorine
(b) Flurine
(c) Oxygen
(d) Potassium

Answer

Answer: (a) Chlorine


Question 3.
Ozone Layer is found in :
(a) Stratosphere
(b) Lithosphere
(c) Troposphere
(d) Hemisphere

Answer

Answer: (a) Stratosphere


Question 4.
Acid Rain comes under which type of pollution?
(a) Water pollution
(b) Air pollution
(c) Soil pollution
(d) Sound Pollution

Answer

Answer: (c) Soil pollution


Question 5.
Environment (Protection) Act came into force in?
(a) 1986
(b) 1989
(c) 1992
(d) 1993

Answer

Answer: (c) 1992


Question 6.
Bhopal gas tragedy of 1884 took place because methyl isocyanate reacted with:
(a) DDT
(b) Ammonia
(c) CO2
(d) Water

Answer

Answer: (c) CO2


Question 7.
Chlorofluoro carbon are responsible for:
(a) Acid rain
(b) Ozone layer depletion
(c) Global warming
(d) Thermal inversion

Answer

Answer: (d) Thermal inversion


Question 8.
Fluoride pollution mainly affect:
(a) Teeth
(b) Kidney
(c) Brain
(d) Heart

Answer

Answer: (a) Teeth


Question 9.
Nutrient enrichment of water bodies causes:
(a) Stratification
(b) Eutrophication
(c) Succession
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Eutrophication


Question 10.
Increased skin cancer and high mutation rate are due to:
(a) Acid Rain
(b) Ozone Depletion
(c) CO2 Pollution
(d) CO Pollution

Answer

Answer: (b) Ozone Depletion


Question 11.
Natural air pollutant are:
(a) Pollen Grains
(b) Gases of Volcanic Eruption
(c) Aerosol
(d) Fluorides

Answer

Answer: (b) Gases of Volcanic Eruption


Question 12.
Which one of the following is not a greenhouse gas?
(a) Methane
(b) CO2
(c) Chlorofluoro carbon
(d) Hydrogen

Answer

Answer: (d) Hydrogen


Question 13.
Minimata disease is caused by:
(a) ByChromium
(b) By Cadmium
(c) By Methyl mercury
(d) By Radioactive elements

Answer

Answer: (c) By Methyl mercury


Question 14.
Bluebaby syndrome results from:
(a) Excess of TDS
(b) Excess of DO
(c) Excess of chloride
(d) Methaemoglobin

Answer

Answer: (d) Methaemoglobin


Question 15.
A mutagenic pollutant is:
(a) Organophosphate
(b) Resines
(c) Hydrocarbons
(d) Nitrogen oxides

Answer

Answer: (c) Hydrocarbons


Question 16.
Pollutant which causes acid rain is:
(a) SO2
(b) CO2
(c) CO
(d) Hydrocarbon

Answer

Answer: (a) SO2


Question 17.
Rain is called acid rain, its pH is below:
(a) 7
(b) 6.5
(c) 6
(d) 5.6

Answer

Answer: (d) 5.6


Question 18.
Common indicator organism of water pollution is:
(a) Lemna pancicostata
(b) Eichhomia crassipes
(c) Escherichia coli
(d) Entamoeba histolytica

Answer

Answer: (c) Escherichia coli


Question 19.
Pollution of SO2 destroys:
(a) Lichen
(b) Fungi
(c) Algae
(d) Fish

Answer

Answer: (a) Lichen


Question 20.
Permissible noise levels in a residential area at night time is:
(a) 35 dB
(b) 40 dB
(c) 45 dB
(d) 50 dB

Answer

Answer: (c) 45 dB


Question 21.
Act formulated in 1996 was:
(a) Insecticide Act
(b) Air (Prevention and Control of Pollution) Act
(c) Water (Prevention and control of Pollution) Act
(d) Environment protection Act

Answer

Answer: (d) Environment protection Act


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 16 Environmental Issues with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Environmental Issues CBSE Class 12 Biology MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.