Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Sexual Reproduction in Flowering Plants Class 12 Biology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Sexual Reproduction in Flowering Plants Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Pollination in Lotus is:
(a) By water
(b) By wind
(c) By insect
(d) All of these

Answer

Answer: (a) By water


Question 2.
Haploid plants develop by pollen are called ……..
(a) Emasculation
(b) Parthenocarpy
(c) androgenesis
(d) somatic hybridization

Answer

Answer: (d) somatic hybridization


Question 3.
Closed flower:
(a) Decliny
(b) Cteistogamy
(c) Dichogamy
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Cteistogamy


Question 4.
Demerit of self pollinatlon is:
(a) Unisexua
(b) Dichoganty
(c) Hetorostyle
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Dichoganty


Question 5.
Which structure is not found in Angiosperm?
(a) Archegonium
(b) Carpel
(c) Anther
(d) Magagametophyte

Answer

Answer: (a) Archegonium


Question 6.
Normal Embryosac of Angiosperm is :
(a) Unicellular
(b) Bicelled
(c) Penta celled
(d) Seven called

Answer

Answer: (a) Unicellular


Question 7.
Commonly in a mature fertilized ovule n, 2n, 3n conditions are respectively found in :
(a) Endosperm, nucellus and egg
(b) Egg. antipodals and endosperm
(c) Integuments, synergids and egg
(d) Egg, nucellus and endosperm

Answer

Answer: (d) Egg, nucellus and endosperm


Question 8.
After fertilization ovule develops into:
(a) Integument
(b) Seed
(c) Embryo
(d) Endosperm

Answer

Answer: (b) Seed


Question 9.
Parthenogenesis is common in :
(a) Grape
(b) Mango
(c) Citrus
(d) Litchi

Answer

Answer: (a) Grape


Question 10.
An orthrotropous ovule is one in which micropyle and chalaza are :
(a) Oblique to funiculus
(b) At right angles to funiculus
(c) In straight line with funiculus
(d) Parallel to funiculus

Answer

Answer: (c) In straight line with funiculus


Question 11.
In an ovule meiotic takes place in:
(a) Nucellus
(b) Megaspore mother cell
(c) Megaspore
(d) Archesporium

Answer

Answer: (b) Megaspore mother cell


Question 12.
In Capsella the endosperm in generally:
(a) Haploid
(b) Diploid
(c) Triploid
(d) Tetraploid

Answer

Answer: (c) Triploid


Question 13.
All of the following structures are found in angiosperms except ?
(a) Archegonium
(b) Pistil
(c) Anther
(d) Megagametophyte

Answer

Answer: (a) Archegonium


Question 14.
Totipotency is
(a) Development of a fruit from a flower in a medium
(b) Development of an organ from a cell in a medium
(c) Development of tissues of all kinds from a cell in a medium
(d) Development of tissues of all kinds from a cell in a medium

Answer

Answer: (c) Development of tissues of all kinds from a cell in a medium


Question 15.
Who proved that the cells are totipotent?
(a) White
(b) Skoog
(c) Miller
(d) Steward

Answer

Answer: (d) Steward


Question 16.
A typical angiospermic embryo sac is usually:
(a) One-celled
(b) Two-celled
(c) Five-celled
(d) seven-celled

Answer

Answer: (d) seven-celled


Question 17.
Fatheroflndian Angiosperm Embnology is:
(a) B. M. John
(b) B. G L. Swami
(c) R.N. Kapil
(d) P. Maheshwari

Answer

Answer: (d) P. Maheshwari


Question 18.
If cotyledons are brought above the soil the germination is:
(a) Hypogeal
(b) Epigeal
(c) Vivipaiy
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Epigeal


Question 19.
Polymbryony occurs in:
(a) Maize
(b) Citrus
(c) Corchorus
(d) Carthamus

Answer

Answer: (b) Citrus


Question 20.
In Monocots, grafting is almost impossible because they lack :
(a) Cambium
(b) Ground tissue
(c) Vascular bundle
(d) Parenchymatous cells

Answer

Answer: (a) Cambium


Question 21.
Double fertilization in angiosperms was discovered by:
(a) Strassburger
(b) J. C. Bose
(c) Maheshwari
(d) Nawaschin

Answer

Answer: (d) Nawaschin


Question 22.
How many meiotic divisions are necessary to produce 100 pollen grains ?
(a) 100
(b) 50
(c) 25
(d) 20

Answer

Answer: (c) 25


Question 23.
Double fertilization means:
(a) Fusion of two eggs
(b) Fusion of egg and pollen nuder of two pollen grains
(c) Fusion of two polar nuclei with one male gamete
(d) Fusion between synergid cells and male gamete

Answer

Answer: (c) Fusion of two polar nuclei with one male gamete


Question 24.
Pollination by bats is called:
(a) omithophily
(b) Entromophily
(c) Cheiropterophily
(d) Hydrophily

Answer

Answer: (a) omithophily


Question 25.
Pollination by snails is called:
(a) Malecophily
(b) Zoophily
(c) Anemophily
(d) Hydrophily

Answer

Answer: (a) Malecophily


Question 26.
Development of fruit without fertilizations is:
(a) Parthenogenesis
(b) Heterostyly
(c) Parthenocarpy
(d) Agamospermy

Answer

Answer: (c) Parthenocarpy


Question 27.
Who discovered fertilization?
(a) Nawaschin
(b) Strassburger
(c) Leeuwen Hock
(d) Robert Hook

Answer

Answer: (b) Strassburger


Question 28.
When more than one embryoper embryosac is found. It is called:
(a) Embryogeny
(b) Amphimisis
(c) Agamospormy
(d) Polyembryoni

Answer

Answer: (d) Polyembryoni


Question 29.
When pollen tube enter into the nucellus through micropyle is called:
(a) Porogamy
(b) Xenogamy
(c) Mesogamy
(d) Dikogamy

Answer

Answer: (a) Porogamy


Question 30.
Maturation of male and female sex organs at different times is known as:
(a) Herkogamy
(b) Dichogamy
(c) Polygamy
(d) Apogamy

Answer

Answer: (a) Herkogamy


Question 31.
Stalk of ovule is called :
(a) Funicle
(b) Caruncle
(c) Nucellus
(d) Pedicel

Answer

Answer: (a) Funicle


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Sexual Reproduction in Flowering Plants CBSE Class 12 Biology MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.