Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 12 Biotechnology and its Applications with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Biotechnology and its Applications Class 12 Biology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Biotechnology and its Applications Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Restriction Endonuclease used in RDT obtained from:
(a) Plasmid
(b) Bacterial ceils
(c) Bacterophages
(d) All Prokaryotic cells

Answer

Answer: (b) Bacterial ceils


Question 2.
Recombinant DNA technology discovered by:
(a) Hargobind Khoorana
(b) James D. Watsan
(c) S. Kohen and H. Boer
(d) Sulton and Boveri

Answer

Answer: (c) S. Kohen and H. Boer


Question 3.
Biopiracy is related to the following:
(a) Traditional knowledge
(b) Biomolecules and Bioresources, Isolation of gene from Bioresources
(c) Bioresources
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 4.
Some bacterial occured B-7 Toxin’s crystal not kill the Bacteria because of:
(a) Bacteria is Antoxin
(b) Toxin is unripened
(c) Toxin is inactive
(d) Bacteria enclosed toxin a special sell

Answer

Answer: (c) Toxin is inactive


Question 5.
Desired properties plants and Animals are possible by Which reproduction.
(a) Genetic Engineering
(b) Chromosomal Engineering
(c) Ekabana technology
(d) Bonsai technology

Answer

Answer: (a) Genetic Engineering


Question 6.
By means of following Trans gene expression obtained:
(a) Inhibition of a Innate gene
(b) An occured Biosynthetic passway develop
(c) A protein occured with genotype expressed his desired
(d) None of the above

Answer

Answer: (d) None of the above


Question 7.
First Transjenic crop was :
(a) Cotton
(b) Alsi
(c) Pea
(d) Tobacco

Answer

Answer: (d) Tobacco


Question 8.
Adjoining of exotic gene is crop is called :
(a) Genetic Engineering
(b) Bio architecture
(c) Tissue culture
(d) Immunisation

Answer

Answer: (a) Genetic Engineering


Question 9.
Transgenic Bacteria and m the making of following :
(a) Epinephrin
(b) Human Insullin
(c) Glutanin
(d) Thyroxin

Answer

Answer: (b) Human Insullin


Question 10.
Transgenic Golden Rice Highly Nutrient value for:
(a) Lysine
(b) Methionine
(c) Glutanin
(d) Vitamin-A

Answer

Answer: (d) Vitamin-A


Question 11.
B7 Toxsin is :
(a) Intracellular lipid
(b) Intracellular crystal protein
(c) Extracellular Crystal protein
(d) Lipid

Answer

Answer: (b) Intracellular crystal protein


Question 12.
In a Transgenic crop gene for following:
(a) New protein synthesis
(b) Resistance from Antibiotics
(c) In the formation enzyme for Antibiotics
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 13.
Monoclonal antibodies are obtained from:
(a) One parent for one antigen
(b) Different parents for one antigen
(c) One parent for many antigens
(d) Many parents for many antigens

Answer

Answer: (b) Different parents for one antigen


Question 14.
Somatic hybridization can be done by:
(a) By Protoplast fusion
(b) By Haploid anther
(c) By cell culture
(d) ByPollen culture

Answer

Answer: (a) By Protoplast fusion


Question 15.
Which Vitamin has been transferred to golden rice?
(a) Vit-B12
(b) Vit-A
(c) Vit-D
(d) Vit-C

Answer

Answer: (b) Vit-A


Question 16.
Which one of the following is a step of PCR?
(a) Denaturation
(b) Annealing
(c) Extension
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Denaturation


Question 17.
The Ti plasmid used in genetic engineering is obtained from:
(a) Bacillus thruingiensis
(b) E. Coii
(c) Agrobacterium hizogenes
(d) Agrobacterium tumefaciens

Answer

Answer: (d) Agrobacterium tumefaciens


Question 18.
From which one of the following plants, the insecticide pyrethrum is prepared.
(a) Cymohopogen
(b) Tephrosia
(c) Crysanthemum
(d) Vitivera

Answer

Answer: (c) Crysanthemum


Question 19.
The sheep ‘Dolly’ was cloned by using somatic cells from donor’s:
(a) Udder
(b) Skin
(c) Tongue
(d) Earlobe

Answer

Answer: (c) Tongue


Question 20.
The confirmatory test used to diagnose AIDA is:
(a) ELISA
(b) Western Plot
(c) ESR
(d) PCR

Answer

Answer: (a) ELISA


Question 21.
Natural genetic engineer is :
(a) Bacillus subtilis
(b) Pseudomonas sp.
(c) Escherichia coli
(d) Agrobacterium tumefaciens

Answer

Answer: (a) Bacillus subtilis


Question 22.
Bt toxin is :
(a) Intracellular lipid
(b) Intracellular crystalline protein
(c) Extracellular crystalline protein
(d) Lipid

Answer

Answer: (a) Intracellular lipid


Question 23.
Golden rice is a transgenic crop of the future with the following improved trail:
(a) Insec resistance
(b) Hight lysine (essential amino acid) content
(c) High protein content
(d) High vitamin A content

Answer

Answer: (c) High protein content


Question 24.
First biochemical to be produced commercially by microbial cloning and genetic engineering:
(a) Human insulin
(b) Penicillin
(c) Interferons
(d) Fertility factor

Answer

Answer: (b) Penicillin


Question 25.
A technology which has found immense use in solving cases of disputed percentage is:
(a) Polymerase chain reaction
(b) DNA finger printing
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) DNA finger printing


Question 26.
Anticoagulant hirudin is found in:
(a) In Snake
(b) In Lizard
(c) In Leech
(d) In Scorpion

Answer

Answer: (c) In Leech


Question 27.
Herbicide resistant gene in plants is:
(a) Ct
(b) Mt
(c) Bt
(d) Gst

Answer

Answer: (d) Gst


Question 28.
The species used as natural genetic engineer is :
(a) Agrobacterim tumefaciens
(b) Bacillus thruingiensis
(c) Aspergillus
(d) Drosophila

Answer

Answer: (d) Drosophila


Question 29.
Most widely used Bioweapon is:
(a) Bacillus subtilis
(b) Biometallurgial techniques
(c) Bacillus anthracis
(d) Bioinsecticidal plant

Answer

Answer: (d) Bioinsecticidal plant


Question 30.
Bacillus thruingiensis (Bt) strains have been used for designing nobel:
(a) Biofertilizers
(b) Biometallurgical techniques
(c) Biomineralization processes
(d) Bioinsecticidal plants

Answer

Answer: (a) Biofertilizers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 12 Biotechnology and its Applications with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Biotechnology and its Applications CBSE Class 12 Biology MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.