Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 11 Biotechnology: Principles and Processes with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Biotechnology: Principles and Processes Class 12 Biology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Biotechnology: Principles and Processes Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Transgenic plants are develop by:
(a) Introducing of foreign fenes
(b) Clone and genetically modified genes
(c) Genetic engineering
(d) Purified genes

Answer

Answer: (a) Introducing of foreign fenes


Question 2.
Two microbes found to be very useful in genetic, engineering are:
(a) Escherichiya Coli and Agrobacterium tumefaciens
(b) Virbio chloerae and tailed bacteriophage
(c) Diplococcus sp and pseudomonas sp.
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Escherichiya Coli and Agrobacterium tumefaciens


Question 3.
Who discovered Restricted endonucleas enzymes?
(a) Smith and Nathane
(b) Baiger
(c) Waxman
(d) Fleming

Answer

Answer: (a) Smith and Nathane


Question 4.
DNA obtained for DNA finger printing:
(a) W.B.C.
(b) Hair root cells
(c) Body fluids
(d) None of these

Answer

Answer: (a) W.B.C.


Question 5.
Two microbes found tb be very useful in Genetic Engineering are:
(a) Excherichia coli and Agrobacterium tumefaciens
(b) Vibrio cholarae and a tailed bacteriophage
(c) Diplococcus sp. and Pseudomonas sp.
(d) Crown gall bacterium and Caenorhabdities elegans

Answer

Answer: (a) Excherichia coli and Agrobacterium tumefaciens


Question 6.
Plasmid is a:
(a) Fungus
(b) Plasmid
(c) Part of Plasma membrane
(d) Extra chromosomal DNA in bacterial cell

Answer

Answer: (d) Extra chromosomal DNA in bacterial cell


Question 7.
Restriction endonuclease cuts:
(a) One stand of DNA at specific site
(b) Both strands of DNA
(c) Both strands of DNA at any site
(d) Single strand of RNA

Answer

Answer: (b) Both strands of DNA


Question 8.
Restrictipn endonucleases are most widely used in recombinant DNA technology. They are obtained from :
(a) Plasmids
(b) AH prokaryotic cells
(c) Bacteriophages
(d) Bacterial cells

Answer

Answer: (d) Bacterial cells


Question 9.
Golden rice is a promising transgenic crop. When released for cultivation, it will help in :
(a) High lysin content
(b) Pest resistance
(c) High protien content
(d) High vitamin A content

Answer

Answer: (d) High vitamin A content


Question 10.
Triticale, first man made cereal crop, has been obtained by crossing wheat with:
(a) Rye
(b) Pearl millet
(c) Sugarcane
(d) Barley

Answer

Answer: (d) Barley


Question 11.
Viral genome incroporatcd into host DNA is called:
(a) Prophase
(b) Protophage
(c) Bacteriophage
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Bacteriophage


Question 12.
DNA element with ability to change its position is called:
(a) Cistron
(b) Transposon
(c) Intron
(d) Ricon

Answer

Answer: (c) Intron


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 11 Biotechnology: Principles and Processes with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Biotechnology: Principles and Processes CBSE Class 12 Biology MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.