Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 3 Human Reproduction with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Human Reproduction Class 12 Biology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Human Reproduction Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Leydigicell found in.
(a) In liver
(b) In testis
(c) In kidney
(d) In intestine

Answer

Answer: (b) In testis


Question 2.
The release of eggs from the ovary of human female is called:
(a) Plantation
(b) Gestation
(c) Ovulation
(d) Parturition

Answer

Answer: (c) Ovulation


Question 3.
Fertilization takes place in human :
(a) In uterus
(b) In vagina
(c) In ovary
(d) In fallopian tubes

Answer

Answer: (d) In fallopian tubes


Question 4.
Ovulation regulate by which hormone:
(a) TSH
(b) ACTH
(c) ADH
(d) FSH and LH

Answer

Answer: (c) ADH


Question 5.
Sertolicells present in:
(a) In liver
(b) In Testis
(c) In Ovary
(d) in Pancreatic gland

Answer

Answer: (b) In Testis


Question 6.
Gestation period in human female:
(a) 30 Days
(b) 90 Days
(c) 9 Months
(d) 7 Months

Answer

Answer: (c) 9 Months


Question 7.
The cavity of blastula Is:
(a) Blastocoel
(b) Coelome
(c) Archentron
(d) Homocoel

Answer

Answer: (b) Coelome


Question 8.
In mammals male hormones are produced in:
(a) In Liver
(b) In Testis
(c) In Kidney
(d) In Lungs

Answer

Answer: (b) In Testis


Question 9.
An accessory genital gland of man is:
(a) Prostate gland
(b) Seminal gland
(c) Cowper’s gland
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
Ovaries produce the female gamete called :
(a) Sperm
(b) Oviducts
(c) Ovum
(d) Prostate

Answer

Answer: (c) Ovum


Question 11.
The uterus is single and it is also called :
(a) Fimbrae
(b) Isthmue
(c) Ampulla
(d) Womb

Answer

Answer: (d) Womb


Question 12.
The last part of the oviduct is called :
(a) Isthumus
(b) Ampulla
(c) Fimbriae
(d) Infundibulum

Answer

Answer: (a) Isthumus


Question 13.
The finger-like projections in the infundibulum are called:
(a) Fimbriae
(b) Ampulla
(c) Isthmus
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Fimbriae


Question 14.
The opening of the vagina is often covered partially by a membrane called:
(a) Clitoris
(b) Majora
(c) Isthmus
(d) Hymen

Answer

Answer: (d) Hymen


Question 15.
The tiny finger-like structure which lies at the upper junction of the two labia minora above the urethral opening is called:
(a) Clitoris
(b) Majora
(c) Mammary duct
(d) Hymen

Answer

Answer: (a) Clitoris


Question 16.
Milk is sucked out from the:
(a) Mammary lobes
(b) Mammary glands
(c) Mammary ducts
(d) Lactiferous duct

Answer

Answer: (d) Lactiferous duct


Question 17.
The male reproductive system in located in the :
(a) In Pelvis region
(b) In Thoracic region
(c) In Back region
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In Pelvis region


Question 18.
The cells which synthesize and secrete testicular hormones called endrogens are:
(a) Germ cells
(b) Ledig cells
(c) Sertoli cells
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Germ cells


Question 19.
Ovaries are found in the:
(a) In male reproductive system
(b) In Female reproductive system
(c) Can be both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) In Female reproductive system


Question 20.
The grandular tissue of each breast of each breast in divided into 15-20:
(a) Mammary ducts
(b) Mammary glands
(c) mammary lobes
(d) None of these

Answer

Answer: (c) mammary lobes


Question 21.
The nature male germ cells produce sperms by :
(a) Spermatogenesis
(b) Spermatids
(c) Spermination
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Spermatogenesis


Question 22.
Androgens stimulate the process of?
(a) Body
(b) Head
(c) Tail
(d) Spermatogenesis

Answer

Answer: (d) Spermatogenesis


Question 23.
The machanism of formation of mature female gamete is:
(a) Spermatogenesis
(b) Acrosome
(c) Semen
(d) Oogenesis

Answer

Answer: (d) Oogenesis


Question 24.
First Menstrual cycle at the time of puberty is called:
(a) Ovum
(b) Sperm
(c) Menses
(d) Menarche

Answer

Answer: (d) Menarche


Question 25.
Graafian follice occur:
(a) In humanithyroid
(b) In human female’s ovary
(c) In frog’s ovary
(d) In Rabbits testis

Answer

Answer: (c) In frog’s ovary


Question 26.
Progesterone hormone is formed by :
(a) Corpus calosum
(b) Corpus uterai
(c) Corpus luteum
(d) Corpus albicans

Answer

Answer: (c) Corpus luteum


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 3 Human Reproduction with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Human Reproduction CBSE Class 12 Biology MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.