Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 9 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Strategies for Enhancement in Food Production Class 12 Biology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Strategies for Enhancement in Food Production Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Zoological name of Indian buffalo is:
(a) Bubalus bubalus
(b) Bos indicus
(c) Bos taurus
(d) Gallusgallus

Answer

Answer: (a) Bubalus bubalus


Question 2.
The best milk breed in the world is:
(a) Chittgong
(b) Deoni
(c) Holstein-Friesian
(d) Sindhi

Answer

Answer: (c) Holstein-Friesian


Question 3.
There crops that contribute maximum to global food grain production are :
(a) Wheat, rice and maize
(b) Wheat rice and barley
(c) Wheat, maize and sorghum
(d) Rice, maize and sorghum

Answer

Answer: (a) Wheat, rice and maize


Question 4.
The world’s highly prized wool yielding ‘Pashmina’ breed is :
(a) Sheep
(b) Goat
(c) Goat-sheep cross
(d) Mashmir sheep-Afghan sheep cross

Answer

Answer: (b) Goat


Question 5.
Both in callus and suspension culture commonly used auxin is:
(a) NAA
(b) IEA
(c) 2-4D
(d) Abscisic acid

Answer

Answer: (c) 2-4D


Question 6.
Somatic hybridization can be done by:
(a) By Protoplast fusion
(b) By Haploid anther
(c) By Cell culture
(d) By Totipotency

Answer

Answer: (a) By Protoplast fusion


Question 7.
India’s w heat yield revolution in the 1986s was possible primarily due to:
(a) Mutations resulting in the plant height reduction
(b) Quantitative trait mutations
(c) Hybrid seeds
(d) Increased chlorophyll content

Answer

Answer: (c) Hybrid seeds


Question 8.
One of the following is a disease of poultry:
(a) Anthrax
(b) Pebrine disease
(c) Ranikhet disease
(d) Foot and mouth disease

Answer

Answer: (c) Ranikhet disease


Question 9.
Choose the cat fish from the following:
(a) Katla Katla
(b) Wallage attu
(c) Labeo rohita
(d) Cirrhinus mrigaja

Answer

Answer: (b) Wallage attu


Question 10.
The technique of obtaining large number of plantlets by tissue culture method is called :
(a) Organ culture
(b) Micro-propagation
(c) Macro-propagation
(d) Plantlet culture

Answer

Answer: (b) Micro-propagation


Question 11.
Most cultivated plants are:
(a) Autopolyploid
(b) Allopolyploid
(c) Aneuploids
(d) Haploids

Answer

Answer: (b) Allopolyploid


Question 12.
Triticale first main-made corral crop has been obtained by crossing wheat with
(a) Rye
(b) Pearl mille
(c) Sugarcane
(d) Barley

Answer

Answer: (a) Rye


Question 13.
Most nutritious among the following is:
(a) What
(b) Maize
(c) Pearley
(d) Rice

Answer

Answer: (c) Pearley


Question 14.
Hybrid vagour is induced by:
(a) By Clonal selection
(b) By Crossing of plant
(c) By crossing of two plants
(d) By Species differentiation

Answer

Answer: (c) By crossing of two plants


Question 15.
Norman Borlaugh known as “Father of Green Revolution” has developed new cultivating variety of:
(a) Paddy
(b) Rice
(c) Wheat
(d) Sugarcane

Answer

Answer: (c) Wheat


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 9 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Strategies for Enhancement in Food Production CBSE Class 12 Biology MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.