Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Principles of Inheritance and Variation Class 12 Biology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Principles of Inheritance and Variation Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Sucess of mendal is
(a) Selection of Peaplant
(b) Studied of free characters
(c) More Characters selection
(d) Pea is Bisexual

Answer

Answer: (a) Selection of Peaplant


Question 2.
Loss of Melanin pigment cause for:
(a) Colourblindness
(b) Depigmentation
(c) Phenyl Ketoneuria
(d) Alkaptoneuria

Answer

Answer: (b) Depigmentation


Question 3.
Gunetical identification of male human is:
(a) By Nucleus
(b) By cells
(c) By Autosome
(d) By Sex-chromosome

Answer

Answer: (d) By Sex-chromosome


Question 4.
Rh+ individual gene may be:
(a) rr
(b) TT
(c) Rr
(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (c) Rr


Question 5.
Cause of chromosomal mutation:
(a) Euploidy
(b) Polyploidy
(c) Physical effect
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 6.
Mendal was born in:
(a) 17th century
(b) 18th century
(c) 19th century
(d) 8th century

Answer

Answer: (a) 17th century


Question 7.
Two genes very close on a chromosome will show:
(a) No crossing over
(b) High crossing over
(c) Hardly an crossing over
(d) Only double crossing overy

Answer

Answer: (a) No crossing over


Question 8.
First geneticist/father of genetics was:
(a) de Vries
(b) Mendel
(c) Darwin
(d) Morgan

Answer

Answer: (b) Mendel


Question 9.
An lndividual with into identical alleles is:
(a) Hybrid
(b) Dominant
(c) Homozygous
(d) Heterozygous

Answer

Answer: (c) Homozygous


Question 10.
Mendal’s law can be applicable only when:
(a) Characters are linked
(b) Parents are pore breed
(c) F1 generation in monohybrid cross show 2 type of individuals
(d) Onepair of contiasting characters depends on another pair

Answer

Answer: (a) Characters are linked


Question 11.
A true hybrid condition is:
(a) tt Rr
(b) Tt rr
(c) tt rr
(d) Tt Rr

Answer

Answer: (c) tt rr


Question 12.
The allele which is unable to express its effect in the presence of another is called :
(a) Co-dominant
(b) Supplementary
(c) Complementary
(d) Recessive

Answer

Answer: (d) Recessive


Question 13.
Most of the mutations are:
(a) Recessive
(b) Harmful
(c) Germinal
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Recessive


Question 14.
Smallest segment of genetic material affected by mutation is :
(a) Recon
(b) Cistron
(c) Muton
(d) Exon

Answer

Answer: (c) Muton


Question 15.
Genes located on V-chroinosome are:
(a) Mutant genes
(b) Autosomal genes
(c) Holandric genes
(d) Sex-linked genes

Answer

Answer: (d) Sex-linked genes


Question 16.
A strong mutagen is:
(a) Cold
(b) Heat
(c) Water
(d) X-rays

Answer

Answer: (d) X-rays


Question 17.
A point mutation is:
(a) Thalassemia
(b) Sickel-cell anaemia
(c) Down’s syndrome
(d) Nightblindness

Answer

Answer: (b) Sickel-cell anaemia


Question 18.
Mendel’s second law is of the law of:
(a) Segregation
(b) Dominance
(c) Polygenic inheritance
(d) Independent assortment

Answer

Answer: (d) Independent assortment


Question 19.
An organism with two unlike genes of a trait is called :
(a) Homozygous
(b) Hetrozygous
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Hetrozygous


Question 20.
Mendel’s laws were discovered by:
(a) Correns
(b) Shermak
(c) de meris
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 21.
When F1 plants heterozygous for tallness are selfed F2, generation has both tall and dwarf plants. This proves the principle of:
(a) Dominance
(b) Blended inheritance
(c) Law of segregation
(d) Law of independent assortment

Answer

Answer: (c) Law of segregation


Question 22.
Mendel’s formulated the law of purity of gametes on the basis of:
(a) Test cross
(b) Back cross
(c) Monohybrid cross
(d) Dihybrid cross

Answer

Answer: (c) Monohybrid cross


Question 23.
tt mates with Tt. What will be characteristic of offspring:
(a) 75% Ineffective
(b) 50% Uneffective
(c) 25% Uneffective
(d) All Effective

Answer

Answer: (b) 50% Uneffective


Question 24.
Failure of segregation of chromatids during cell division Cycle result in the gain or loss of a cromosome (s) is called :
(a) Female heterogamety
(b) Male heterogamety
(c) Aneuploidy
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Female heterogamety


Question 25.
Exception of Mendel’s law is:
(a) Dominance
(b) Purity of gametes
(c) Linkage
(d) Independent assortment

Answer

Answer: (c) Linkage


Question 26.
Haemophilia is a:
(a) Mendelian disorder
(b) Chromosomal disorder
(c) Can be (a) or (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Mendelian disorder


Question 27.
Down’s syndrome is a:
(a) Mendelian disorder
(b) Chromosomal disorder
(c) can be both
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Chromosomal disorder


Question 28.
Mendel worked on :
(a) Edible pea
(b) Wild pea
(c) Garden Pea
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Edible pea


Question 29.
A gamete contains which of the following :
(a) Both alleles of a gene
(b) Only one allele of a gene
(c) Al allele of a gene
(d) No allele

Answer

Answer: (b) Only one allele of a gene


Question 30.
Name the scientist who discovered the law of Heredity :
(a) Gregor Mendel
(b) Newton
(c) Piinnett
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Gregor Mendel


Question 31.
Punnett square was developed by:
(a) Mendel
(b) Watson and Sutton
(c) Raginald
(d) Boveri

Answer

Answer: (c) Raginald


Question 32.
Who introduced Chromosomal Theory of Inheritance?
(a) Mendel
(b) Sutton
(c) Reginald
(d) Boveri

Answer

Answer: (b) Sutton


Question 33.
The plant Mendel used to study inheritance of two genes is:
(a) Apple
(b) Mango
(c) Garden pea
(d) Potato

Answer

Answer: (c) Garden pea


Question 34.
Mendel published his work on inheritance of character in?
(a) 1870
(b) 1900
(c) 1865
(d) 1845

Answer

Answer: (c) 1865


Question 35.
Female heterogamety is :
(a) Two different types of gametes are produced by females
(b) Four different types of gametes are produced by males
(c) Can be both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Two different types of gametes are produced by females


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Principles of Inheritance and Variation CBSE Class 12 Biology MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.