Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 10 Comparative Development Experiences of India and its Neighbours with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Comparative Development Experiences of India and its Neighbours Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Comparative Development Experiences of India and its Neighbours Class 12 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct alternative.

Question 1.
Which of the following countries ranks first in the development experience?
(A) India
(B) China
(C) Pakistan
(D) None of the above

Answer

Answer: (B) China


Question 2.
When were economic reforms initiated in China?
(A) 1978
(B) 1988
(C) 1990
(D) 1991

Answer

Answer: (A) 1978


Question 3.
What was the fertility rate in Pakistan as in 2015?
(A) 1.6
(B) 2.6
(C) 3.7
(D) 3.6

Answer

Answer: (C) 3.7


Question 4.
In which of the following indicators is Pakistan ahead of India and China?
(A) Urbanisation
(B) Fertility rate
(C) Density
(D) Population

Answer

Answer: (B) Fertility rate


Question 5.
Which of the following countries has introduced the one-child norm?
(A) China
(B) India
(C) Pakistan
(D) Bangladesh

Answer

Answer: (A) China


Question 6.
In which of the following countries does the service sector contribute the most in GDP?
(A) India
(B) Pakistan
(C) China
(D) Both (A) and (B)

Answer

Answer: (D) Both (A) and (B)


Question 7.
Which of the following country was faster in shifting its workforce from agriculture to the service sector?
(A) India
(B) Pakistan
(C) China
(D) Both (A) and (B)

Answer

Answer: (B) Pakistan


Question 8.
Which of the following is not an indicator of human development?
(A) Density of Population
(B) GDP per capita
(C) Life expectancy at birth
(D) Literacy rate

Answer

Answer: (A) Density of Population


Question 9.
With which of the following concepts is the commune system associated?
(A) Industrialisation
(B) Human rights
(C) Equal distribution of land
(D) Special Economic Zones

Answer

Answer: (C) Equal distribution of land


Question 10.
How many people died in the devastating earthquake that took place in Pakistan in 2005?
(A) 45,000
(B) 55,000
(C) 65,000
(D) 75,000

Answer

Answer: (D) 75,000


II. Fill in the blanks with the correct answer.

Question 1.
China that has recently started moving towards a ________ system.

Answer

Answer: democratic


Question 2.
The people’s Republic of China was established in _______

Answer

Answer: 1949


Question 3.
Pakistan’s five-year plan is now called the ________ Term Development Plan.

Answer

Answer: Medium


Question 4.
_______ introduced the Great Proletarian Cultural Revolution in 1695 in China.

Answer

Answer: Mao


Question 5.
In the 1970s, nationalization of capital goods industries took place in ________

Answer

Answer: Pakistan


Question 6.
The population of Pakistan accounts for roughly about ________ of China.

Answer

Answer: one-tenth


Question 7.
________ is high in both Pakistan and China.

Answer

Answer: Urbanisation


Question 8.
In China, due to topographic and climatic conditions, the area suitable for cultivation is relatively _________

Answer

Answer: small


Question 9.
In India and Pakistan, the service sector accounts for more than ________ percent of GDP.

Answer

Answer: 50


Question 10.
Lack of ________ freedom and its implications for human rights are major concerns in China.

Answer

Answer: political


III. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
Regional and global economic groupings are formed to protest against the free flow of goods and services between nations.

Answer

Answer: False


Question 2.
India and Pakistan adopted similar strategies for social and economic development.

Answer

Answer: True


Question 3.
Pakistan introduced a variety of regulated policy framework for import substitution industrialization.

Answer

Answer: True


Question 4.
China received financial support from western nations.

Answer

Answer: False


Question 5.
India has the largest share of the poor among the three countries.

Answer

Answer: True


Question 6.
The One-child norm introduced in China is the major reason for low population growth.

Answer

Answer: True


Question 7.
The fertility rate is low in Pakistan while it is very high in China.

Answer

Answer: False


Question 8.
In 2000-10, there was a rapid increase in the growth rates of India and China.

Answer

Answer: False


Question 9.
In all the three economies, the industry and service sectors have less proportion of workforce but contribute more in terms of output.

Answer

Answer: True


Question 10.
China’s growth is mainly contributed by the industrial sector and India’s growth by the service sector.

Answer

Answer: True


IV. Match the following.

Question 1.

Column-I Column-II
1. Economic reforms in India (A) 1978
2. Economic reforms in China (B) 1991
3. Economic reforms in Pakistan (C) System of collective farming
4. GLF campaign in China (D) 1988
5. Lowest density of population (E) Widespread industrialization
6. Commune farming (F) China
Answer

Answer:

Column-I Column-II
1. Economic reforms in India (B) 1991
2. Economic reforms in China (A) 1978
3. Economic reforms in Pakistan (D) 1988
4. GLF campaign in China (E) Widespread industrialization
5. Lowest density of population (F) China
6. Commune farming (C) System of collective farming

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 10 Comparative Development Experiences of India and its Neighbours with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Comparative Development Experiences of India and its Neighbours MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.