Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 9 Environment and Sustainable Development with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Environment and Sustainable Development Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Environment and Sustainable Development Class 12 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct alternative.

Question 1.
Which of the following is not a biotic element?
(A) Birds
(B) Sunlight
(C) Forests
(D) Animals

Answer

Answer: (B) Sunlight


Question 2.
Which of the following is a renewable resource?
(A) Fish
(B) Coal
(C) Petroleum
(D) Iron-ore

Answer

Answer: (A) Fish


Question 3.
Which of the following is an impact of global warming?
(A) Deforestation
(B) Rise in sea level
(C) Waste generation
(D) Rapid increase in population

Answer

Answer: (B) Rise in sea level


Question 4.
In which of the following layers of the atmosphere is ozone shield found?
(A) Troposphere
(B) Exosphere
(C) Stratosphere
(D) Mesosphere

Answer

Answer: (C) Stratosphere


Question 5.
Which of the following is a consequence of ozone layer depletion?
(A) Skin cancer in humans
(B) Lower production of phytoplankton
(C) Hampers growth of terrestrial plants
(D) All of the above

Answer

Answer: (D) All of the above


Question 6.
When was the Central Pollution Control Board (CPCB) set up?
(A) 1964
(B) 1974
(C) 1984
(D) 1994

Answer

Answer: (B) 1974


Question 7.
How many industrial categories have been identified as significantly polluting by the CPCB?
(A) 17
(B) 25
(C) 27
(D) 31

Answer

Answer: (A) 17


Question 8.
Which of the following is the modern concept of development?
(A) Economic development
(B) Economic growth
(C) Sustainable development
(D) Human development

Answer

Answer: (C) Sustainable development


Question 9.
Use of which of the following has resulted in a significant reduction in Delhi’s pollution?
(A) LPG at homes
(B) Solar cells for electricity
(C) Thermal power plants
(D) CNG in public transport

Answer

Answer: (D) CNG in public transport


Question 10.
Which of the following is a conventional source of energy?
(A) Sun
(B) Wind
(C) Dried dung
(D) Tides

Answer

Answer: (C) Dried dung


II. Fill in the blanks with the correct answer.

Question 1.
Sunlight is an example of ______ elements.

Answer

Answer: abiotic


Question 2.
______ resources are those which get exhausted with extraction and use.

Answer

Answer: Non-renewable


Question 3.
The absorptive capacity of the environment is the ability to absorb ________

Answer

Answer: degradation


Question 4.
Global warming is caused due to increase in greenhouse gases through the burning of fossil fuels and ________

Answer

Answer: deforestation


Question 5.
In India, the ________ of the Deccan Plateau is particularly suitable for the cultivation of cotton.

Answer

Answer: black soil


Question 6.
The origins of chlorine and bromine compounds in stratosphere are ________

Answer

Answer: chlorofluorocarbons


Question 7.
_______ emissions are the major contributors to air pollution in urban areas of India.

Answer

Answer: Vehicular


Question 8.
The CPCB has identified _______ categories of industries as significantly polluting.

Answer

Answer: seventeen


Question 9.
Thermal power plants emit large quantities of ________ which is a greenhouse gas.

Answer

Answer: carbon dioxide


Question 10.
________ plants use the energy of such streams to move small turbines.

Answer

Answer: Mini-hydel


III. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
Fossil fuels can be used without the possibility of these becoming depleted or exhausted.

Answer

Answer: False


Question 2.
The environment is able to perform its functions without any interruption as long as the resource extraction does not exceed the rate of regeneration.

Answer

Answer: True


Question 3.
In the early days of civilisation, the supply of environmental resources and services was much less than their demand.

Answer

Answer: False


Question 4.
India alone accounts for nearly 20 percent of the world’s total iron-ore reserves.

Answer

Answer: True


Question 5.
Improper planning and management of irrigation systems are one of the factors responsible for land degradation.

Answer

Answer: True


Question 6.
Herman Daly defined sustainable development as one which is directly concerned with increasing the material standard of living of the poor at the grass-root level.

Answer

Answer: False


Question 7.
Sustainable development is synonymous with the conservation of the environment.

Answer

Answer: True


Question 8.
The products used under a western system of treatment are free from side effects.

Answer

Answer: False


Question 9.
Earthworms can convert organic matter into compost faster than the normal composting process.

Answer

Answer: True


Question 10.
Prior to the advent of the green revolution, food products were contaminated and soil, water bodies, and even groundwater were polluted.

Answer

Answer: False


IV. Match the following.

Question 1.

Column-I Column-II
1. Condition of sustainable development (A) Industrial machines
2. Reason for noise pollution (B) Long term increase in real per capita income
3. Cause of environmental degradation (C) Reduction in level of pollution
4. Non-renewable resources (D) Rapid industrialisation
5. Economic growth (E) Exhausted after use
Answer

Answer:

Column-I Column-II
1. Condition of sustainable development (C) Reduction in level of pollution
2. Reason for noise pollution (A) Industrial machines
3. Cause of environmental degradation (D) Rapid industrialisation
4. Non-renewable resources (E) Exhausted after use
5. Economic growth (B) Long term increase in real per capita income

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 9 Environment and Sustainable Development with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Environment and Sustainable Development MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.