MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 4 Poverty with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 4 Poverty with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Poverty Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Poverty Class 12 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct alternative.

Poverty MCQ Class 12 Chapter 4 Question 1.
More than _______ of the world’s poor live in India.
(A) half
(B) one-third
(C) one-fourth
(D) one-fifth

Answer

Answer: (D) one-fifth


Poverty Class 12 MCQ Chapter 4  Question 2.
What was the percentage of the population below the poverty line in India in 2011-12?
(A) 26.1%
(B) 19.3%
(C) 22%
(D) 32%

Answer

Answer: (C) 22%


MCQ Of Poverty Class 12 Chapter 4 Question 3.
Which of the following is the poverty determination measure?
(A) Head Count Ratio
(B) Sen Index
(C) Poverty Gap Index
(D) All of these

Answer

Answer: (D) All of these


MCQ On Poverty Class 12 Chapter 4 Question 4.
When was the Task Force on Projections of Minimum Needs and Effective Consumption Demand was formed?
(A) 1969
(B) 1979
(C) 1989
(D) 1999

Answer

Answer: (B) 1979


Class 12 Poverty MCQ Chapter 4 Question 5.
Those who regularly move in and out of poverty are called
(A) Chronically poor
(B) Churning poor
(C) Occasionally poor
(D) Transient poor

Answer

Answer: (B) Churning poor


Poverty Chapter Class 12 MCQ Chapter 4 Question 6.
In 2011-12, poverty line was defined worth ________ as consumption per person a month for rural areas and _______ for urban areas.
(A) ₹816 and ₹1,000
(B) ₹1,012 and ₹1,210
(C) ₹550 and ₹860
(D) ₹860 and ₹673

Answer

Answer: (A) ₹816 and ₹1,000


MCQs Of Poverty Class 12 Chapter 4 Question 7.
Which of the following is an action adopted under the provision of minimum basic amenities to the people?
(A) Prime Minister’s RozgarYojna
(B) Swarna Jayanti Shahari RozgarYojna
(C) Pradhan Mantri Gramodaya Yojna
(D) National Rural Livelihood Mission

Answer

Answer: (C) Pradhan Mantri Gramodaya Yojna


Poverty Class 12 MCQ Questions Chapter 4 Question 8.
In 2011-12, which state had the highest poverty rate in India?
(A) Odisha
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) West Bengal

Answer

Answer: (A) Odisha


MCQ Poverty Class 12 Chapter 4 Question 9.
NFWP was launched in:
(A) November 2004
(B) December 2003
(C) November 2002
(D) December 2005

Answer

Answer: (A) November 2004


Poverty Chapter MCQ Chapter 4 Question 10.
Which of the following programmes provide assistance to elderly people are given under?
(A) VAMBAY
(B) NSAP
(C) PMGY
(D) PMRY

Answer

Answer: (B) NSAP


II. Fill in the blanks with the correct answer.

MCQ Of Chapter Poverty Class 12th Chapter 4 Question 1.
Poverty is the inability to secure the ________ consumption requirements for life, health, and efficiency.

Answer

Answer: minimum


Question 2.
Absolute poverty determines the minimum physical quantities of the requirement for a subsistence level, with the help of ______

Answer

Answer: poverty line


Question 3.
______ and hunger are the key features of the poorest households.

Answer

Answer: Starvation


Question 4.
Task Force on Projections of Minimum Needs and Effective Consumption Demand’ was formed in _________

Answer

Answer: 1979


Question 5.
______ includes those who are usually poor but who may sometimes have relatively more money.

Answer

Answer: Chronic poor


Question 6.
_________ is the proportion of persons living below the poverty line.

Answer

Answer: HeadCount Ratio


Question 7.
Amartya Sen, noted Nobel Laureate, has developed an index known as _________

Answer

Answer: Sen Index


Question 8.
The proportion of poor to the population in India was ______ percent in 2011-12.

Answer

Answer: 22


Question 9.
Under the British, India began to export food grains and, as a result, as many as ________ people died in famines between 1875 and 1900.

Answer

Answer: 26 million


Question 10.
There exists a direct relationship between _________ and poverty.

Answer

Answer: Unemployment


III. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
More than one-fifth of the worlds poor live in India.

Answer

Answer: True


Question 2.
Absolute poverty refers to a lack of resources in relation to different classes, regions, and countries.

Answer

Answer: False


Question 3.
Transient poor covers those people who are rich most of the time but may sometimes suffer bad luck are said to be occasionally poor.

Answer

Answer: False


Question 4.
The minimum calorie intake was estimated at 2,400 calories for a rural person and 2,100 for a person in the urban area.

Answer

Answer: True


Question 5.
Uttar Pradesh, Bihar, Madhya Pradesh, West Bengal, and Orissa account for about 70 percent of India’s poor.

Answer

Answer: True


Question 6.
Britain’s main goals from the Raj were to provide a market for British exports.

Answer

Answer: True


Question 7.
The poverty ratio estimates the minimum level of income that is considered appropriate to secure basic necessities of life.

Answer

Answer: False


Question 8.
The government of India adopted a five-dimensional approach as an attempt to reduce poverty.

Answer

Answer: True


Question 9.
National Food for Work Programme aims at improving the food and nutritional status of the poor.

Answer

Answer: False


Question 10.
Due to unequal distribution of land and other assets, mostly non-poor appropriate the benefits from direct poverty alleviation programmes.

Answer

Answer: True


IV. Match the following.

Question 1.

Column-I Column-II
1. Poverty (A) Proportion of persons living below the poverty line
2. Poverty line (B) Poverty is measured in monetary terms
3. Absolute poverty (C) Poverty is measured with respect to various classes
4. Relative poverty (D) Inability to secure the basic needs
5. Headcount ratio (E) 1999
6. Food for Work Programme (F) Divides people into poor and non-poor
7. Swaran Jayanti Gram Swarozgar Yojana (G) 1970
8. Sampoorna Grameen Rozgar Yojana (H) 2001
9. NFW programme (I) Never poor
10. Non-poor (J) 2004
Answer

Answer:

Column-I Column-II
1. Poverty (D) Inability to secure the basic needs
2. Poverty line (F) Divides people into poor and non-poor
3. Absolute poverty (B) Poverty is measured in monetary terms
4. Relative poverty (C) Poverty is measured with respect to various classes
5. Headcount ratio (A) Proportion of persons living below the poverty line
6. Food for Work Programme (G) 1970
7. Swaran Jayanti Gram Swarozgar Yojana (E) 1999
8. Sampoorna Grameen Rozgar Yojana (H) 2001
9. NFW programme (J) 2004
10. Non-poor (I) Never poor

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 4 Poverty with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Poverty MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.