Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 7 Employment: Growth, Informalisation and Other Issues with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Employment: Growth, Informalisation and Other Issues Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Employment: Growth, Informalisation and Other Issues Class 12 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct alternative.

Question 1.
Which of the following statement is not true for a worker?
(A) A worker contributes to the GDP.
(B) Workers may temporarily abstain from work due to illness.
(C) Self-employed are not workers.
(D) Those who help the main workers are also workers.

Answer

Answer: (C) Self-employed are not workers.


Question 2.
What is the distribution of the workforce in rural and urban areas?
(A) 75 : 25
(B) 60 : 40
(C) 50 : 50
(D) 40 : 60

Answer

Answer: (A) 75 : 25


Question 3.
Which of the following is the correct definition of self-employed?
(A) Not able to find jobs during some months of the year
(B) Own and operate their own enterprises
(C) Receive wages on a regular basis by the employer
(D) Casually engaged in other individuals enterprises

Answer

Answer: (B) Own and operate their own enterprises


Question 4.
What percent of urban workers are casual labourers?
(A) 54 percent
(B) 41 percent
(C) 39 percent
(D) 18 percent

Answer

Answer: (D) 18 percent


Question 5.
Which of the following workers is a regular salaried employee?
(A) Owner of a saloon
(B) Rickshaw puller
(C) Cashier in State Bank of India
(D) Vegetable vendor

Answer

Answer: (C) Cashier in State Bank of India


Question 6.
Which of the following is a primary sector activity?
(A) Mining and Quarrying
(B) Construction
(C) Trade
(D) Transport and Storage

Answer

Answer: (A) Mining and Quarrying


Question 7.
What proportion of the urban workforce is engaged in the secondary sector?
(A) Half
(B) One-third
(C) One-fourth
(D) One-fifth

Answer

Answer: (B) One-third


Question 8.
What was the average rate of growth of employment during 1950-2010?
(A) 1 percent
(B) 2 percent
(C) 5 percent
(D) 10 percent

Answer

Answer: (B) 2 percent


Question 9.
Which of the following is not a feature of organised sector?
(A) Job Security
(B) Social security benefits
(C) Irregular payment
(D) Fixed working hours

Answer

Answer: (C) Irregular payment


Question 10.
Which of the following is not an employment generation programme?
(A) Rural Employment Generation Programme (REGP)
(B) Prime Minister’s Rozgar Yojana (PMRY)
(C) National Food for Work Programme (NFWP)
(D) Valmiki Ambedkar Awas Yojana

Answer

Answer: (D) Valmiki Ambedkar Awas Yojana


II. Fill in the blanks with the correct answer.

Question 1.
Economic activities contribute to the ________ of the country.

Answer

Answer: GDP


Question 2.
Worker-population ratio analyses the situation of ______ in the country.

Answer

Answer: employment


Question 3.
Activities performed by women for the household are not recognized as ______ work.

Answer

Answer: productive


Question 4.
Workers who own and operate an enterprise to earn their livelihood are known as ________

Answer

Answer: self-employed


Question 5.
Among regular salaried employment, ___________ workers are found to be so engaged in greater proportion.

Answer

Answer: male


Question 6.
Enterprises in _______ areas require workers on a regular basis.

Answer

Answer: urban


Question 7.
The ________ sector gives employment to about one-third of the urban workforce.

Answer

Answer: secondary


Question 8.
______ sector covers those enterprises or places of work where the terms of employment are regular and therefore, people have assured work.

Answer

Answer: Organised


Question 9.
In _______ unemployment, people are not able to find jobs during some months of the year.

Answer

Answer: seasonal


Question 10.
NREGA 2005 promises ________ of guaranteed wage employment to all rural households who volunteer to do unskilled manual work.

Answer

Answer: 100 days


III. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
Workers do not include those who help the main workers in their activities.

Answer

Answer: False


Question 2.
Urban people have a variety of employment opportunities.

Answer

Answer: True


Question 3.
Self-employed and casual wage labourers are found more in rural areas.

Answer

Answer: True


Question 4.
Casual wage work is the major source for both men and women.

Answer

Answer: False


Question 5.
In the course of the economic development of a country, workers migrate from rural to urban areas.

Answer

Answer: True


Question 6.
There has hardly been any change in the distribution of the workforce across various industries since the 1970s.

Answer

Answer: False


Question 7.
The Indian economy has been able to produce more goods and services due to growth in employment opportunities.

Answer

Answer: False


Question 8.
Employment is not secure in organised sector.

Answer

Answer: False


Question 9.
The Indian government has initiated the modernisation of informal sector enterprises and the provision of social security measures to informal sector workers.

Answer

Answer: True


Question 10.
Newly emerging jobs are found mostly in the service sector.

Answer

Answer: True


IV. Match the following.

Question 1.

Column-I Column-II
1. Rural unemployment (A) Educated unemployment
2. Urban unemployment (B) Cyclical unemployment
3. Participation rate (C) Disguised unemployment
4. Number of persons unemployed (D) \(\frac{\text { Workforce }}{\text { Total population }} \times 100\)
5. Unemployment due to economic fluctuations (E) Labour force – workforce
Answer

Answer:

Column-I Column-II
1. Rural unemployment (C) Disguised unemployment
2. Urban unemployment (A) Educated unemployment
3. Participation rate (D) \(\frac{\text { Workforce }}{\text { Total population }} \times 100\)
4. Number of persons unemployed (E) Labour force – workforce
5. Unemployment due to economic fluctuations (B) Cyclical unemployment

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 7 Employment: Growth, Informalisation and Other Issues with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Employment: Growth, Informalisation and Other Issues MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.