Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 6 Rural Development with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Rural Development Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Rural Development Class 12 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct alternative.

Question 1.
Which among the following is an initiative taken for the development of rural India?
(A) Human Capital Formation
(B) Land Reforms
(C) Poverty Alleviation
(D) All of these

Answer

Answer: (D) All of these


Question 2.
What was the growth rate of agricultural output during 2007-12?
(A) 32% per annum
(B) 6% per annum
(C) 1.5% per annum
(D) 5% per annum

Answer

Answer: (A) 32% per annum


Question 3.
When was the National Bank for Agricultural and Rural Development set up?
(A) 1962
(B) 1972
(C) 1982
(D) 1992

Answer

Answer: (C) 1982


Question 4.
Which of the following is an institutional source of rural credit?
(A) Moneylenders
(B) Regional Rural Banks
(C) Traders
(D) Landlords

Answer

Answer: (B) Regional Rural Banks


Question 5.
Which source of credit had emerged to fully integrate the formal credit system into the overall rural social and community development?
(A) Self-help Groups
(B) Regional Rural Banks
(C) Commercial Banks
(D) Land Development Banks

Answer

Answer: (A) Self-help Groups


Question 6.
Which among the following is a process that involves the assembling, storage, processing, transportation, packaging, grading, and distribution of different agricultural commodities across the country?
(A) Agricultural Management
(B) Agricultural Banking
(C) Agricultural Diversification
(D) Agricultural Marketing

Answer

Answer: (D) Agricultural Marketing


Question 7.
Which Indian state has been held as a success story in the efficient implementation of milk cooperatives?
(A) Punjab
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal

Answer

Answer: (B) Gujarat


Question 8.
What is the name of the vegetable and fruit market in Andhra Pradesh?
(A) Apni Mandi
(B) Hadaspar Mandi
(C) Rythu Bazars
(D) Uzhavar Sandies

Answer

Answer: (C) Rythu Bazars


Question 9.
How much do the “inland sources” contribute to the total fish production in India?
(A) 64 percent
(B) 39 percent
(C) 50 percent
(D) 75 percent

Answer

Answer: (A) 64 percent


Question 10.
Which status has been accorded to the retail chains and supermarkets for selling organic food?
(A) Eco Status
(B) Sustainable Status
(C) Nutritional Status
(D) Green Status

Answer

Answer: (D) Green Status


II. Fill in the blanks with the correct answer.

Question 1.
________ once said that the real progress of India did not mean simply the growth and expansion of industrial urban centres but mainly the development of the villages.

Answer

Answer: Mahatma Gandhi


Question 2.
During 2007-12, agriculture output has grown at ________

Answer

Answer: 3.2 percent


Question 3.
At the time of independence, moneylenders and traders _________ small and marginal farmers and landless labourers.

Answer

Answer: exploited


Question 4.
The _______ was a harbinger of major changes in the credit system.

Answer

Answer: green revolution


Question 5.
By March 2003, _______ SHGs had been provided credit by the banking system.

Answer

Answer: 7 lakh


Question 6.
More than 10 percent of goods produced in farms are wasted due to lack of _______ (storage/transportation facilities)

Answer

Answer: storage


Question 7.
The alternate marketing channels in Punjab, Haryana, and Rajasthan are known as ________

Answer

Answer: Apni Mandi


Question 8.
Much of the agricultural employment activities are concentrated in the ________ season.

Answer

Answer: Kharif


Question 9.
Cattle and buffalo account for _______ of India’s total livestock in 2007.

Answer

Answer: 26 percent


Question 10.
________ relies heavily on chemical fertilizers and toxic pesticides.

Answer

Answer: Conventional farming


III. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
Rural development mostly depends upon the development of agriculture.

Answer

Answer: True


Question 2.
Farmers borrow from various sources to meet their initial investment on seeds, fertilizers, implements, and other family expenses.

Answer

Answer: True


Question 3.
Institutional sources of credit include moneylenders, traders, employers, relatives, and friends.

Answer

Answer: False


Question 4.
The major achievement of rural banking over the years has been the effective recovery of loans.

Answer

Answer: False


Question 5.
Self-help groups have helped in the empowerment of women.

Answer

Answer: True


Question 6.
The current infrastructure facilities are sufficient to meet the growing demand in rural agricultural marketing.

Answer

Answer: False


Question 7.
At present, the livestock sector provides alternate livelihood options to over 70 million small and marginal farmers and landless labourers.

Answer

Answer: True


Question 8.
Horticulture is a branch of agriculture-related to the management and care of farm animals such as cattle, sheep, pigs, and goats.

Answer

Answer: False


Question 9.
Chemical-based fertilizers and pesticides used in agriculture are beneficial for the natural eco-systems.

Answer

Answer: False


Question 10.
The use of eco-friendly technologies such as organic farming is essential for sustainable development.

Answer

Answer: True


IV. Match the following.

Question 1.

Column-I Column-II
1. Green revolution (A) 1982
2. NABARD (B) 1967-68
3. Land Reform (C) Conversion of scattered holdings into unified holdings
4. Consolidation of holding (D) Institutional reforms
5. Ceiling of landholding (E) Maximum holding size
Answer

Answer:

Column-I Column-II
1. Green revolution (B) 1967-68
2. NABARD (A) 1982
3. Land Reform (D) Institutional reforms
4. Consolidation of holding (C) Conversion of scattered holdings into unified holdings
5. Ceiling of landholding (E) Maximum holding size

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 6 Rural Development with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Rural Development MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.