MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 2 Indian Economy 1950-1990 with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 2 Indian Economy 1950-1990 with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Indian Economy 1950-1990 Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Indian Economy 1950-1990 Class 12 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct alternative.

Indian Economy 1950 To 1990 Class 12 MCQ Question 1.
In which of the following type of economy are resources owned privately and the main objective behind economic activities is profit-making?
(A) Capitalist
(B) Socialist
(C) Mixed
(D) Global

Answer

Answer: (A) Capitalist


Indian Economy 1950 To 1990 MCQ Question 2.
Which of the following is the main objective of carrying out various economic activities?
(A) Profit
(B) Public welfare
(C) Competition
(D) Equality

Answer

Answer: (B) Public welfare


MCQ Of Indian Economy 1950 To 1990 Question 3.
When was the National Development Council (NDC) set up as an adjunct to the Planning Commission?
(A) 1950
(B) 1969
(C) 1952
(D) 1979

Answer

Answer: (C) 1952


Indian Economic Development Class 12 MCQ Chapter 2 Question 4.
Which of the following had been responsible for the heavy burden of the deal and its interest?
(A) BOP deficit
(B) BOP surplus
(C) Equilibrium
(D) None of these

Answer

Answer: (A) BOP deficit


Chapter 2 Indian Economy Class 12 MCQ Question 5.
Agriculture sector contributed _______ percent to the GDP in 1990-91.
(A) 24.6
(B) 34.9
(C) 40.5
(D) 59.0

Answer

Answer: (B) 34.9


Indian Economy 1950 To 1990 MCQ Questions Question 6.
What is needed to provide protection against natural calamities like floods, drought, locusts, thunderstorms, etc.?
(A) Multiple cropping
(B) Green revolution
(C) Crop insurance
(D) HYV

Answer

Answer: (C) Crop insurance


Ch 2 Indian Economy Class 12 MCQ Question 7.
Which of the following steps promoted the growth of the economy as a whole by stimulating the development of industrial and tertiary sectors?
(A) Independence
(B) Planning
(C) Colonial rule
(D) Green revolution

Answer

Answer: (B) Planning


MCQ On Indian Economy 1950 To 1990 Question 8.
How many industries have been reserved for the public sector under Industrial Policy Resolution, 1956?
(A) 17
(B) 21
(C) 15
(D) 2

Answer

Answer: (A) 17


II. Fill in the blanks with the correct answer.

MCQ Questions For Class 12 Economics Chapter 2 Question 1.
The percentage of the total population below the poverty line has ________ in India since independence.

Answer

Answer: declined


Indian Economy Chapter 2 MCQ Question 2.
_______ planning includes all spheres of economic and social activities.

Answer

Answer: Comprehensive


MCQ Of Chapter 2 Indian Economy Class 12 Question 3.
________ is the Chairman of the Planning Commission.

Answer

Answer: Prime Minister


Class 12 Indian Economy Chapter 2 MCQs Question 4.
________ economy is the framework of planning in India.

Answer

Answer: Mixed


Question 5.
Full employment and equitable distribution of income and wealth are the _______ period objectives of planning in India.

Answer

Answer: long


Question 6.
________ combined with social justice is the principal goal of planning in India.

Answer

Answer: Economic growth


Question 7.
Modernisation means adoption of new technology and a change in ________

Answer

Answer: social outlook


Question 8.
Planning in India started with a heavy reliance on the _______ sector.

Answer

Answer: Public


Question 9.
Land Reforms were introduced to make tillers the owners of the land and bring about _______ in agriculture.

Answer

Answer: equity


Question 10.
Import Substitution policy was introduced to protect ________ from foreign competition.

Answer

Answer: domestic industries


III. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
In a capitalist economy, production takes place for selling the output in the market with profit as the primary motive.

Answer

Answer: True


Question 2.
Pt. Jawaharlal Nehru and many other leaders favoured capitalism for independent India.

Answer

Answer: False


Question 3.
President is the Chairman of the Planning Commission.

Answer

Answer: False


Question 4.
Pt. Jawaharlal Nehru is regarded as the architect of Indian planning.

Answer

Answer: False


Question 5.
Economic growth means equal opportunity to all and the removal of inequality in the distribution of income and wealth.

Answer

Answer: False


Question 6.
Land Reforms were introduced to make tillers the owners of the land.

Answer

Answer: True


Question 7.
The green revolution resulted in a marketable surplus of agricultural produce.

Answer

Answer: True


Question 8.
The private Sector comprises industries owned, controlled, and managed by the government with the aim of social welfare.

Answer

Answer: False


Question 9.
Under Industrial Policy Resolution (IPR), 1956, Category II of the industrial sector includes industries jointly owned and controlled by the private sector and the state.

Answer

Answer: True


Question 10.
Quotas are a tax on imported goods while tariffs specify the number of goods which can be imported.

Answer

Answer: False


IV. Match the following.

Question 1.

Column-I Column-II
1. Demonetization (A) 1950
2. Planning Commission (B) 2015
3. NITI Aayog (C) P. C. Mahalanobis
4. First five-year plan (D) 2016
5. Architect of Indian Planning (E) 1967-68
6. Green Revolution (F) 1951
7. Economic reforms in India (G) Prime Minister
8. Chairman of Planning Commission (H) 2017
9. New Development Council (I) 1991
10. GST (J) 1952
Answer

Answer:

Column-I Column-II
1. Demonetization (D) 2016
2. Planning Commission (A) 1950
3. NITI Aayog (B) 2015
4. First five-year plan (F) 1951
5. Architect of Indian Planning (C) P. C. Mahalanobis
6. Green Revolution (E) 1967-68
7. Economic reforms in India (I) 1991
8. Chairman of Planning Commission (G) Prime Minister
9. New Development Council (J) 1952
10. GST (H) 2017

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 2 Indian Economy 1950-1990 with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Indian Economy 1950-1990 MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.