MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 8 Infrastructure with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 8 Infrastructure with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Infrastructure Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Infrastructure Class 12 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct alternative.

Economic Infrastructure Includes MCQ Chapter 8 Class 12 Question 1.
Which of the following statements is not correct with regards to infrastructure?
(A) Infrastructure contributes to economic development.
(B) Infrastructure provides support services.
(C) All infrastructural facilities have a direct impact on the production of goods and services.
(D) Inadequate infrastructure can have multiple adverse effects on health.

Answer

Answer: (C) All infrastructural facilities have a direct impact on the production of goods and services.


MCQ On Infrastructure Class 12 Chapter 8 Question 2.
Which of the following facilities is included in social infrastructure?
(A) Roads and highways
(B) Housing
(C) Internet
(D) Electricity

Answer

Answer: (B) Housing


Infrastructure Class 12 MCQ Chapter 8 Question 3.
What is morbidity?
(A) Proneness to fall ill
(B) High infant mortality rate
(C) High maternal mortality rate
(D) Low life expectancy

Answer

Answer: (A) Proneness to fall ill


Infrastructure MCQ Chapter 8 Class 12 Question 4.
What percent of rural households use bio-fuels for cooking?
(A) 50 percent
(B) 75 percent
(C) 80 percent
(D) 90 percent

Answer

Answer: (D) 90 percent


MCQ On Infrastructure Chapter 8 Class 12 Question 5.
Which of the following countries invest almost 50 percent of its GDP in infrastructure?
(A) India
(B) China
(C) Pakistan
(D) Sri Lanka

Answer

Answer: (B) China


Social Infrastructure Refers To MCQ Chapter 8 Class 12 Question 6.
Low-income countries do not invest in which of the given infrastructural services?
(A) Transport
(B) Irrigation
(C) Power
(D) Telecommunication

Answer

Answer: (D) Telecommunication


Question 7.
Which of the following statements is true for commercial sources of energy?
(A) Commercial sources are bought and sold.
(B) Commercial sources are renewable.
(C) Commercial sources are found in forests.
(D) Dried dung is an example of a commercial source of energy.

Answer

Answer: (A) Commercial sources are bought and sold.


Question 8.
Which of the following sector was the largest consumer of commercial energy in 1953-54?
(A) Households
(B) Transport
(C) Industries
(D) Agriculture

Answer

Answer: (B) Transport


Question 9.
Which of the following is not a function of primary health care?
(A) Spreading education concerning prevailing health problems
(B) Promoting food supply and proper nutrition
(C) Conducting research
(D) Providing essential drugs

Answer

Answer: (C) Conducting research


Question 10.
Which of the following systems is not included in the Indian System of Medicines?
(A) Allopathy
(B) Homeopathy
(C) Naturopathy
(D) Ayurveda

Answer

Answer: (A) Allopathy


II. Fill in the blanks with the correct answer.

Question 1.
Infrastructure associated with energy, transportation, and communication is included in the ______ infrastructure.

Answer

Answer: social


Question 2.
______ and safety hazards connected to transportation affect morbidity.

Answer

Answer: Air pollution


Question 3.
Inadequate infrastructure can have multiple adverse effects on ________

Answer

Answer: health


Question 4.
Agriculture considerably depends on the adequate expansion and development of ______ facilities.

Answer

Answer: irrigation


Question 5.
_______ accounts for the largest share in the commercial energy consumption in India.

Answer

Answer: Coal


Question 6.
Hydel and wind power do not rely on _________

Answer

Answer: fossil fuel


Question 7.
________ sources of energy are found in nature/forests.

Answer

Answer: Non-commercial


Question 8.
The hospitals at the village level are known as ________

Answer

Answer: PHCs


Question 9.
_________ has huge potential because they are effective, safe, and inexpensive.

Answer

Answer: ISM (Indian System of Medicine)


Question 10.
Accessibility and _________ need to be integrated in our basic health infrastructure in order to provide basic healthcare to all.

Answer

Answer: affordability


III. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
Both economic and social infrastructures are essential for the development of a country.

Answer

Answer: True


Question 2.
The share of basic infrastructure services such as irrigation, transport, and power is greater in high-income countries.

Answer

Answer: False


Question 3.
The private sector in India has started playing an important role in infrastructure development in joint partnership with the public sector.

Answer

Answer: True


Question 4.
The use of renewable energy sources can ensure an additional supply of electricity.

Answer

Answer: True


Question 5.
The growth rate of demand for power is always lower than the GDP growth rate.

Answer

Answer: False


Question 6.
Industries are the largest consumer of commercial energy.

Answer

Answer: True


Question 7.
The privatization of the power sector has benefitted certain sectors in terms of prices.

Answer

Answer: False


Question 8.
India’s health infrastructure and health care is made up of a three-tier system.

Answer

Answer: True


Question 9.
Infrastructural development in India has not been uniform over the last six decades.

Answer

Answer: True


Question 10.
Hospitals under the secondary sector have advanced level equipment and medicines.

Answer

Answer: False


IV. Match the following.

Question 1.

Column-I Column-II
1. Social infrastructure (A) The poor
2. Non-conventional energy (B) Education
3. Health infrastructure biased against (C) Outsourcing
4. Essential indication of good health (D) Biomass
5. Infrastructure facilitates (E) High expectancy of life
Answer

Answer:

Column-I Column-II
1. Social infrastructure (B) Education
2. Non-conventional energy (D) Biomass
3. Health infrastructure biased against (A) The poor
4. Essential indication of good health (E) High expectancy of life
5. Infrastructure facilitates (C) Outsourcing

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 8 Infrastructure with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Infrastructure MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.