Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 1 Bricks, Beads and Bones: The Harappan Civilisation with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 History with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Bricks, Beads and Bones Class 12 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Bricks, Beads and Bones Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of these is the other name of Harappan Civilisation?
(a) Aryan Civilisation
(b) Indus Valley Civilisation
(c) Vedic Civilisation
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Indus Valley Civilisation


Question 2.
Which of these sites of Harappan Civilisation belong to Haryana?
(a) Kalibangan
(b) Lothal
(c) Banawali
(d) Shortugai

Answer

Answer: (c) Banawali


Question 3.
Which of these is the feature of Harappan Civilisation?
(a) Urban planning
(b) Drainage system
(c) Citadel and Lower town
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
From where did Harappans get gold?
(a) South India
(b) Central India
(c) Himalayan Region
(d) Chotta Nagpur region

Answer

Answer: (a) South India


Question 5.
Which of these was the source of copper for Harappans?
(a) Karnataka
(b) Rajasthan
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat

Answer

Answer: (b) Rajasthan


Question 6.
Which of these was the cause of decline of Harappan civilisation?
(a) Climatic Change
(b) Floods
(c) Deforestation
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
Which of these was not worshipped by the Harappan?
(a) Nature
(b) Goddess
(c) Indra
(d) Pashupatinath

Answer

Answer: (c) Indra


Question 8.
Which of these is the other name of Harappan Civilisation?
(i) Aryan civilisation
(ii) Indus Valley Civilisation
(iii) Vedic Civilisation
(iv) Early Civilisation
(a) Only (i) and (ii) are true
(b) Only (i) and (iii) are true
(c) Only (ii) and (iv) are true
(d) Only (iii) and (ii) are true

Answer

Answer: (c) Only (ii) and (iv) are true.


Question 9.
Consider the following statement:
1. After independence, most of the Harappan civilisation centres went over to Pakistan.
2. The Harappan script has been deciphered.
3. Rulers had an important role in Harappan civilisation.
4. Dead were buried in Harappa.
Which of the above is correct statement?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Answer

Answer: (b) 1, 3 and 4


Question 10.
Consider the following statements regarding Indus Vally civilisation:
1. The Harappan seal is probably the most distinctive feature of the Harappan civilisation.
2. Evidences of canal irrigation have been found at a site called shortughai.
3. Mohenjodaro was a city laid in an unplanned manner.
4. Copper was brought from Kolar region of Karnataka.
Which of the given statements is/are incorrect?
(a) 1, 2, 3
(b) 3, 4
(c) 1, 2, 4
(d) 2,4

Answer

Answer: (b) 3, 4


Question 11.
Which of the following things were found at craft production centres in Harappan civilisation?
1. Carnelian
2. Jasper
3. Crystal
4. Quartz
(a) 1, 2 and 3
(b) 3, 4
(c) 2, 3, 4
(d) 2, 4

Answer

Answer: (b) 1, 2, 3 and 4


Question 12.
Consider the following statements about the seals of Proto-Shiva.
1. There is a mention of a diety ‘Rudra’ in ancient religious texts.
2. Later on Rudra word was used for Shiva.
3. Rudra is not mentioned as Pashupati in Rigveda.
4. Depiction of Pashupati does not match the mention of Rudra in Rigveda.
Which of the given statements is/are correct?
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 2, 3
(c) 2, 3, 4
(d) 1, 3, 4

Answer

Answer: (a) 1, 2, 3, 4


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 1 Bricks, Beads and Bones: The Harappan Civilisation with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 History Bricks, Beads and Bones MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.