Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 13 Mahatma Gandhi and the Nationalist Movement: Civil Disobedience and Beyond with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 History with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Mahatma Gandhi and the Nationalist Movement Class 12 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Mahatma Gandhi and the Nationalist Movement Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Where did Gandhi use Satyagraha for the first time?
(a) India
(b) South Africa
(c) South America
(d) England

Answer

Answer: (b) South Africa


Question 2.
_______ was the moderate leader of Congress
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Gopal Krishna Gokhale

Answer

Answer: (d) Gopal Krishna Gokhale


Question 3.
Gandhiji took back Non Cooperation movement in __________
(a) January 1921
(b) February 1922
(c) February 1921
(d) January 1922

Answer

Answer: (b) February 1922


Question 4.
Peasant Satyagraha at Bardoli was hold in ___________
(a) 1928
(b) 1929
(c) 1930
(d) 1931

Answer

Answer: (a) 1928


Question 5.
________ was the congress President at its Lahora Session.
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawahar Lai Nehru
(c) Sardar Patel
(d) Subhash Chandra Bose

Answer

Answer: (b) Jawahar Lal Nehru


Question 6.
Dandi March brought forward _________
(a) Non-Cooperation Movement
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Quit India Movement
(d) Rowlatt Satyagraha

Answer

Answer: (b) Civil Disobedience Movement.


Question 7.
Congress Ministries resigned in _________
(a) Oct. 1937
(b) Sept. 1938
(c) Sept 1940
(d) Oct. 1939

Answer

Answer: (d) Oct. 1939


Question 8.
Consider the following events:
1. Jallianwala Bagh Massacre
2. Khilafat Movement
3. Formation of Swaraj Party
4. Arrival of Simon Commission
The correct chronological order of these events is:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 2, 3, 4, 1
(d) 3, 4, 2, 1

Answer

Answer: (a) 1, 2, 3, 4


Question 9.
Indicate which of the following options is not correct:
(a) Muslim League demanded Pakistan in 1946.
(b) Gandhi ji started Quit India Mission in 1942.
(c) Cripps Mission failed to achieve its objective.
(d) Cabinet Mission arrived in India in 1946.

Answer

Answer: (a) Muslim League demanded Pakistan in 1946.


Question 10.
Consider the following statements regarding the Indian freedom struggle:
(a) Gandhi Ji withdrew from the non-cooperation movement due to the chauri chaura incident.
(b) Gandhi Ji gave his first public speech at BHU.
(c) Mahatma Gandhi was arrested in 1921 A.D.
(d) Nehru was the congress President at the Lahore session.
Which of the given statements is false?

Answer

Answer: (c) Mahatma Gandhi was arrested in 1921 A.D.


Question 11.
Consider the following events:
(1) Formation of Swaraj Party
(2) Second round Table conference
(3) Arrival of Simon Commission
(4) Gandhi-Irwin Pact
Their correct chronological order is:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 3, 2, 4
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 1, 4, 3, 2

Answer

Answer: (c) 1, 3, 4, 2


Question 12.
Consider the following events:
1. Jallianwala Bagh Massacre
2. Withdrawl of Non-Cooperation Movement
3. Beginning of Khilafat Movement
4. Formation of Swaraj Party
Their correct Chronological order is:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 3, 4, 2
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 3, 2, 4, 1

Answer

Answer: (c) 1, 3, 2, 4


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 13 Mahatma Gandhi and the Nationalist Movement: Civil Disobedience and Beyond with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 History Mahatma Gandhi and the Nationalist Movement MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.