MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions: Changes in Religious Beliefs and Devotional Texts with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions: Changes in Religious Beliefs and Devotional Texts with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 History with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Bhakti-Sufi Traditions Class 12 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Bhakti-Sufi Traditions Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Vishnu Bhakta saints were known as _______
(a) Nayanar
(b) Virshaiv
(c) Alvar
(d) Zimmi

Answer

Answer: (a) Nayanar


Question 2.
Alwar saints worshipped ________
(a) Vishnu
(b) Laxmi
(c) Indra
(d) Shiva

Answer

Answer: (d) Shiva


Question 3.
Non-Muslim had to pay a religious tax called ______
(a) Zakat
(b) Shukrana
(c) Zajiya
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Zajiya


Question 4.
Which of these was a part of Chishti worship?
(a) Dance
(b) Music
(c) Qawali
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All to these


Question 5.
________ was the guru of
(a) Saint Kabir
(b) Saint Ravidas
(c) Saint Farid
(d) Ramananda

Answer

Answer: (b) Saint Ravidas


Question 6.
Which of these was the capital of Akbar?
(a) Lahore
(b) Multan
(c) Delhi
(d) Fatehpur Sikri

Answer

Answer: (d) Fatehpur Sikri


Question 7.
Who compiled Adi Granth?
(a) Guru Teg Bahadur Ji
(b) Guru Arjan Dev Ji
(c) Guru Nanak Dey Ji
(d) Guru Gobind Singh Ji

Answer

Answer: (b) Guru Arjan Dev Ji


Question 8.
Choose the correct option:
Islamic Law is known as _______
(a) Shariya
(b) Sa mer
(c) Ulema
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Shariya


Question 9.
Choose the correct option:
Alvars and Nayanars were the Bhakts of
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: (c) Tamil Nadu


Question 10.
Vitthala was the principal deity in vitthala temple. Vitthala was known as the incarnation of Lord
(a) Brahma
(b) Vishnu
(c) Shiva
(d) Ganesha

Answer

Answer: (b) Vishnu


Question 11.
Consider the following statements regarding Kabir
1. Verses of Kabir are compiled in three distinct traditions.
2. Kabir’s poems are available only in the Urdu language.
3. Kabir used many traditions to describe the ultimate reality.
4. Kabir called ultimate reality only as Allah.
Which of the given statements is/are incorrect?
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 4
(c) 1, 4
(d) 3, 4

Answer

Answer: (b) 2, 4


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions: Changes in Religious Beliefs and Devotional Texts with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 History Bhakti-Sufi Traditions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.