Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 12 Colonial Cities: Urbanisation, Planning and Architecture with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 History with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Colonial Cities Class 12 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Colonial Cities Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Bombay was given to the company in ________
(a) 1690
(b) 1661
(c) 1639
(d) 1680

Answer

Answer: (b) 1661


Question 2.
First census survey was held in _________
(a) 1872
(b) 1882
(c) 1892
(d) 1852

Answer

Answer: (a) 1872


Question 3.
Madras, among the British population, was known as _________
(a) Fort William
(b) Fort Saint George
(c) Fort Augustus
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Fort Saint George


Question 4.
Civil lines were established for the ________
(a) Clerks
(b) Kings
(c) Labourers
(d) British

Answer

Answer: (d) British


Question 5.
Lottery committee was established in __________
(a) 1795
(b) 1800
(c) 1817
(d) 1805

Answer

Answer: (c) 1817


Question 6.
American Civil war was started in _________
(a) 1867
(b) 1861
(c) 1835
(d) 1776

Answer

Answer: (b) 1861


Question 7.
Gateway of India was made to welcome _______
(a) Jamshed Ji Tata
(b) Premchand Raichand
(c) George V and his wife
(d) Lord Dalhousie

Answer

Answer: (c) George V and his wife


Question 8.
Which of the following is not a correct option:
(а) Calcutta was established by the British.
(b) The port of Surat declined in the 16th century.
(c) There were three Presidency cities.
(d) The British introduced many new architectural designs in India.

Answer

Answer: (c) The port of Surat declined in the 16th century.


Question 9.
For the development of which of the following cities, Lottery Committee was made is collect funds?
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Madras
(d) Delhi

Answer

Answer: (b) Calcutta


Question 10.
Which of the following statement is not correct:
(a) Bombay was given to the British King as Dowry.
(b) The British divided cities into Black towns and white towns.
(c) Lord Dalhousie officially shifted his council to Shimla.
(d) Madras was developed by incorporating many surrounding villages.

Answer

Answer: (c) Lord Dalhousie officially shifted his council to Shimla.


Question 11.
Which of the following option is correct?
(a) First census survey was held in 1881.
(b) The British lived in Black towns.
(c) John Lawrence officially shifted his council of Shimla in 1804.
(d) Bombay was the commercial capital of colonial India

Answer

Answer: (d) Bombay was the commercial capital of colonial India


Question 12.
The lottery committee was made to
(a) To develop Calcutta
(b) To develop Bombay
(c) To develop Madras
(d) To develop Delhi

Answer

Answer: (a) To develop Calcutta


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 12 Colonial Cities: Urbanisation, Planning and Architecture with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 History Colonial Cities MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.