Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 14 Understanding Partition: Politics, Memories, Experiences with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 History with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Understanding Partition Class 12 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Understanding Partition Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Lucknow pact was signed in
(a) Dec. 1929
(b) Jan 1915
(c) Dec. 1916
(d) Jan 1917

Answer

Answer: (c) Dec. 1916


Question 2.
A separate Electorate was given to the Muslims in
(a) 1892
(b) 1909
(c) 1919
(d) 1935

Answer

Answer: (b) 1909


Question 3.
Muslim league was established in
(a) 1906
(b) 1909
(c) 1911
(d) 1916

Answer

Answer: (a) 1906


Question 4.
Who was known as Frontier Gandhi?
(a) Maulana Abul Kalam
(b) Khan Abdul Gaffar Khan
(c) Sheikh Abdullah
(d) Nawab Salimmullah

Answer

Answer: (b) Khan Abdul Gaffar Khan


Question 5.
Direct Action Day was celebrated on
(a) l6 Aug 1943
(b) 26 Jan 1930
(e) 15 Aug 1947
(d) 16 Aug 1946

Answer

Answer: (d) 16 Aug 1946


Question 6.
Bangladesh was established in
(a) 1948
(b) 1952
(c) 1971
(d) 1975

Answer

Answer: (c) 1971


Question 7.
Unionist Party belonged to
(a) Punjab
(b) Bengal
(c) Madras
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Punjab


Question 8.
Which of the following options is correct:
(a) Jawaharlal Nehru favoured a strong centre.
(b) Dr. Ambedkar was chairman of the Drafting Committee.
(c) The Constituent Assembly passed the Constitution on 26th November 1949.
(d) Hindi was made National language.

Answer

Answer: (a) Jawaharlal Nehru favoured a strong centre.


Question 9.
Consider the following events:
1. Wavel plan
2. Cabinet mission
3. Direct Action Day
4. Formation of interim government.
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 2, 4, 3
(c) 2, 1, 3, 4
(d) 3, 4, 2, 1

Answer

Answer: (a) 1, 2, 3, 4


Question 10.
Choose the correct option:
(a) Muslim League demanded Pakistan in 1940
(b) Cabinet Mission came to India in March 1946
(c) Lord Mountbatten arrived in India in 1947
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 14 Understanding Partition: Politics, Memories, Experiences with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 History Understanding Partition MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.