Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 11 Rebels and the Raj: The Revolt of 1857 and its Representations with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 History with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Rebels and the Raj Class 12 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Rebels and the Raj Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
From where did the revolt of 1857 start?
(a) Ambala
(b) Meerut
(c) Lucknow
(d) Gwalior

Answer

Answer: (b) Meerut


Question 2.
Who was forced to lead the revolt?
(a) Bahadur Shah Zafar
(b) Peshwa Bazi Rao II
(c) Nawab Shaukat Ali
(d) Kunwar Singh

Answer

Answer: (a) Bahadur Shah Zafar


Question 3.
Who led the revolt at Kanpur?
(a) Bahadur Shah
(b) Nana Saheb
(c) Shah Mai
(d) Maulavi Ahmadulla Shah

Answer

Answer: (b) Nana Saheb


Question 4.
Wajid Ali Shah was the Nawab of _______
(a) Awadh
(b) Bengal
(c) Hyderabad
(d) Karnataka

Answer

Answer: (a) Awadh


Question 5.
Birjis Qadr was the younger son of ________
(а) Nawab Shaukat Ali
(b) Nawab Siraj-ud-daula
(c) Nawab Mir Ali
(d) Nawab Wajid Ali Shah

Answer

Answer: (d) Nawab Wajid Ali Shah


Question 6.
Awadh was annexed into the British empire in _________
(a) 1855
(b) 1854
(c) 1856
(d) 1853

Answer

Answer: (c) 1856


Question 7.
Awadh and Satara were captured under ________
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Issue of Misgovernance
(d) Mahalwari System

Answer

Answer: (a) Doctrine of Lapse


Question 8.
Consider the following events:
1. Abolition of sati
2. Passing of Widow Remarriage Act.
3. The beginning of the revolt
4. Queen’s Proclamation.
The correct chronological order of these events is:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 3, 4, 1
(c) 3, 4, 1, 2
(d) 2, 1, 3, 4

Answer

Answer: (a) 1, 2, 3, 4


Question 9.
Consider the following events:
1. Soldiers revolted at Meerut.
2. Bahadur Shah Zafar declared the leader of Barker.
3. Awadh was captured by the British.
4. Relief of Lucknow was painted by Thomas Jones Barker.
Write these events in correct chronological order
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 3, 1, 2, 4
(d) 4, 3, 2, 1

Answer

Answer: (c) 3, 1, 2, 4


Question 10.
Indicate which of the following is not correct:
(a) Nana Saheb was the adopted son of Tantya Tope.
(b) Tantya Tope was the general of Nana Saheb.
(c) Wajid Ali Shah was exiled to Calcutta.
(d) Lord Dalhousie captured 7 states with the Doctrine of Lapse.

Answer

Answer: (a) Lord Saheb was the adopted son of Tantya Tope.


Question 11.
Consider the following statements:
1. Rumours played a great role in the revolt of 1857 A.D.
2. Peshwa Baji Rao II adopted Nana Saheb as his son.
3. The British had no answer to the action of the rebels during the months of May and June in 1857 A.D.
4. Awadh was a major centre of revolt in 1857 A.D.
(a) 1, 2, 3
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 2, 3, 4
(d) 1, 2, 4

Answer

Answer: (b) 1, 2, 3, 4


Question 12.
Which of these was the reason for Nana Saheb’s joining the revolt of 1857?
(а) The British refused him the pension of Peshwa Baji Rao II.
(b) The British captured Awadh
(c) The British captured Jhansi under the doctrine of Lapse
(d) Nana Saheb refused to accept Subsidiary Alliance

Answer

Answer: (a) The British refused him the pension of Peshwa Baji Rao II.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 11 Rebels and the Raj: The Revolt of 1857 and its Representations with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 History Rebels and the Raj MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.