MCQ Questions for Class 12 History Chapter 15 Framing the Constitution: The Beginning of a New Era with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 15 Framing the Constitution: The Beginning of a New Era with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 History with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Framing the Constitution Class 12 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Framing the Constitution Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Indian Constitution comes into force on
(a) 26 Jan 1946
(b) 15 Aug 1947
(c) 26 Jan 1950
(d) 15 Aug 1950

Answer

Answer: (c) 26 Jan 1950


Question 2.
When was the rough sketch of the constitution passed by the constituent Assembly?
(a) 26 Dec. 1948
(b) 26 Jan. 1950
(c) 26 Nov. 1949
(d) 26 Dec. 1946

Answer

Answer: (c) 26 Nov. 1949


Question 3.
How many sessions of the constituent Assembly were held?
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11

Answer

Answer: (d) 11


Question 4.
Who was the President of Constituent Assembly?
(a) Jawahar Lai Nehru
(b) B.R. Ambedkar
(c) Dr. Rajender Prasad
(d) Sardar Patel

Answer

Answer: (c) Dr. Rajender Prasad


Question 5.
Mahatma Gandhi wanted to make _______ language as the national language.
(a) Hindustani
(b) Hindi
(c) Tamil
(d) Urdu

Answer

Answer: (a) Hindustani


Question 6.
Who was the chairman of the Drafting Committee?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Sardar Patel
(c) Nehru
(d) Dr. Rajandra Prasad

Answer

Answer: (a) B.R. Ambedkar.


Question 7.
Which of the following languages Gandhiji favoured as the national language:
(a) Hindi
(b) Urdu
(c) Hindustani
(d) Persian

Answer

Answer: (c) Hindustani


Question 8.
Consider the following statements:
1. Mahatma Gandhi gave Objective Resolution.
2. An interim government was made in 1946 under the leadership of Jawaharlal Nehru.
3. K Sanathanam from Madras strongly favoured the rights of states.
4. Mahatma Gandhi wanted to keep Hindi as the national language.
Which of the given statements is NOT correct?
(a) 1, 4
(b) 2, 3
(c) 3, 4
(d) 2, 4

Answer

Answer: (a) 1, 4


Question 9.
Consider the following statements:
1. The members of the Constituent Assembly were indirectly elected.
2. Govind Ballabh Pant opposed a separate electorate.
3. Shri Shankar Rao accepted Hindustani as the national language.
4. N G Ranga counted tribals among minorities.
Which of the given statements is/are correct?
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 3, 4, 1
(c) 2, 3, 1, 4
(d) 2, 4, 1, 3

Answer

Answer: (a) 1, 2, 3, 4


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 15 Framing the Constitution: The Beginning of a New Era with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 History Framing the Constitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.