MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings: Cultural Developments with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings: Cultural Developments with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 History with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Thinkers, Beliefs and Buildings Class 12 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Thinkers, Beliefs and Buildings Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Sanchi Stupa is situated
(a) Near to Bhopal
(b) Near to Indore
(c) Near to Delhi
(d) Near to Agra

Answer

Answer: (a) Near to Bhopal


Question 2.
Which of these was not the Begum of Bhopal?
(a) Shahjehan Begum
(b) Sultanjehan Begum
(c) Noorjehan Begum
(d) (a) and (b) both

Answer

Answer: (c) Noorjehan Begurn.


Question 3.
24 great teachers of Jainism are known as ________
(a) Tirthankars
(b) Jataks
(e) Jinas
(d) Vardhmanas

Answer

Answer: (a) Tirthankars


Question 4.
________ is the birth place of Gautama Buddha.
(a) Kalinga
(b) Sarnatha
(c) Lumbini
(d) Kushinagara

Answer

Answer: (c) Lumbini


Question 5.
At which place Lord Buddha attained true enlightenment?
(a) Lumbini
(b) Kushinagara
(e) Sarnath
(d) Bodhgaya

Answer

Answer: (d) Bodhgaya


Question 6.
New tradition of Buddhism was called as _________
(a) Shwetambar
(b) Digambar
(c) Hinayana
(d) Mahayana

Answer

Answer: (d) Mahayana


Question 7.
The most splendid stupa was at _________
(a) Amravati
(b) Sanchi
(c) Bhoomra
(d) Shahjidheri

Answer

Answer: (a) Amravati


Question 8.
Choose the correct option:
New tradition of Buddhism was called as
(a) Shwetambar
(b) Digambar
(c) Hinayana
(d) Mahayana

Answer

Answer: (d) Mahayana


Question 9.
Choose the correct option:
(a) Sanchi Stupa situated near to Bhopal.
(b) Sanchi Stupa was preserved by the Beghums of BhopaL
(c) Sanchi Stupa belong to Buddhism.
(d) All of these.

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 10.
Consider the following statements:
1. Jainism was started by Rishabhdev.
2. Lord Mahavira was 24th Tirthankar of Jainism.
3. Teachings of Jainism are given in Angar.
4. Jainism started Sanghas to spreed its massage.
Which of the given statements is/are correct?
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 2, 3
(c) 2, 3, 4
(d) 1, 3, 4

Answer

Answer: (b) 1, 2, 3.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings: Cultural Developments with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 History Thinkers, Beliefs and Buildings MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.