Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When? with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided What, Where, How and When? Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

What, Where, How and When? Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which river’s bank did the people live along in the ancient time?
(a) Ganga
(b) Narmada
(c) Satluj
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Narmada


Question 2.
On which river’s bank were the cities developed about 2500 years ago?
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Narmada
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Ganga


Question 3.
Which city was established on the banks of Ganga?
(a) Magadha
(b) Vindhyas
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Magadha


Question 4.
How did merchants travel1?
(a) With Caravans
(b) Ships
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 5.
From where did the Iranians and the Greek come?
(a) North west
(b) North east
(e) North south
(d) None of these

Answer

Answer: (a) North west


Question 6.
Where were the manuscripts written?
(a) On palm leaf
(b) On peepal leaf
(c) On banana leaf
(d) On tulsi leaf

Answer

Answer: (a) On palm leaf


Question 7.
Where did the manuscripts keep safe?
(a) In temples and monastaries
(b) In museums
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In temples and monastaries


Question 8.
Who are historians?
(a) Who study past
(b) Who study present
(c) Who study future
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Who study past


Question 9.
How did the people of Andaman Islands get their food?
(a) By fishing
(b) By hunting
(c) By collecting the forest products
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
What helps us ’ to find out the records of hunters, fishing folk etc. ?
(a) Archaeology
(b) Astrology
(c) Biology
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Archaeology


Question 11.
When did agriculture start?
(a) 4700 years ago
(b) 2500 years ago
(c) 8000 years ago
(d) 5500 years ago

Answer

Answer: (c) 8000 years ago


Question 12.
In what ways was the ancient coin different from the ones we use
(a) Made of stones
(b) Made of baked clay
(c) Made of bones
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 13.
In which language were the manuscripts written?
(a) Sanskrit
(b) English
(c) Hindi
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sanskrit


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When? with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding What, Where, How and When? CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.