Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 6 Kingdoms, Kings and an Early Republic with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Kingdoms, Kings and an Early Republic Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Kingdoms, Kings and an Early Republic Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
How did men become rulers around 3,000 years ago?
(a) By choosing rulers by voting
(b) By ashvamedha yajna
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) By ashvamedha yajna


Question 2.
They allowed to pass ‘horse’. What did it mean?
(a) They accepted the raja was stronger
(b) They accepted the raja was weaker
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) They accepted the raja was stronger


Question 3.
Who guarded the horse?
(a) Janas
(b) Raja’s men
(c) Ordinary people
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Raja’s men


Question 4.
Who brought gifts for rulers?
(a) Vaishyas
(b) Shudras
(c) Brahmins
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Vaishyas


Question 5.
Where is Hastinapur located?
(a) Near Delhi
(b) Near Mumbai
(c) Near Meerut
(d) Near Agra

Answer

Answer: (c) Near Meerut


Question 6.
Where is Purana Qila situated?
(a) Delhi
(b) Agra
(c) Kolkata
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Delhi


Question 7.
About 2,500 years ago what turned into Mahajanapadas?
(a) Ordinary janapadas
(b) Important janapadas
(c) Both (a) and (6)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Important janapadas


Question 8.
About 2,500 years ago where was Kaushambi situated?
(a) Kurukshetra in Haryana
(b) Allahabad in UP
(c) Chandigarh in Punjab
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Allahabad in UP


Question 9.
In what mode were the payments made?
(a) Punch marked coins
(b) Paper notes
(c) Gold coins
(d) Silver coins

Answer

Answer: (a) Punch marked coins


Question 10.
Why did the rulers collect regular taxes?
(a) For building huge forts
(b) For maintaining big armies
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 11.
How did herders pay taxes?
(a) Forest products
(b) Animals and animal products
(c) By labouring
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Animals and animal products


Question 12.
Why was the river Ganga important for people?
(a) For transport
(b) For water supply
(c) For making land fertile
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 13.
Who could not participate in the assemblies?
(a) Women
(b) Dasas
(c) Kammakaras
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 6 Kingdoms, Kings and an Early Republic with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Kingdoms, Kings and an Early Republic CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.