Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliest Cities with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided In the Earliest Cities Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

In the Earliest Cities Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
When did Harappan cities develop?
(a) About 4,700 years ago
(b) About 3,700 years ago
(c) About 2,700 years ago
(d) About 1,700 years ago

Answer

Answer: (a) About 4,700 years ago


Question 2.
How many storeys of houses were generally found in Harappan cities?
(a) One or two storeys
(b) Four to five storeys
(c) Multi storeys
(d) None of these

Answer

Answer: (a) One or two storeys


Question 3.
Where did the crafts persons make the things in the earliest cities?
(a) In their own homes
(b) In special workshops
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 4.
Which metal were the most of things found by the archaeologists made of?
(a) Stone
(b) Copper and gold
(c) Silver
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 5.
What was the thing used to shape sand or powdered quartz into an object?
(a) Gum
(b) Ink
(c) Nails
(d) Rubber

Answer

Answer: (a) Gum


Question 6.
Which colours were used for glazed material resulting in a shiny object?
(a) Black and white
(b) Red and yellow
(c) Blue or sea green
(d) Pink or brown

Answer

Answer: (c) Blue or sea green


Question 7.
From where did the Harappans get copper?
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Kerala
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (d) Rajasthan


Question 8.
Who supplied food to craft persons, scribes and rulers in the cities?
(a) Local citizens
(b) Farmers and herders
(c) Post men
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Farmers and herders


Question 9.
How did the Harappans irrigate their fields and grow plants? Through
(a) rainfall
(b) stored water
(c) streams
(d) rivers

Answer

Answer: (b) stored water


Question 10.
From where did the boats and ships come into the sea and rivers?
(a) Ports
(b) Dockyards
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) Dockyards


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliest Cities with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding In the Earliest Cities CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.