Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 12 Buildings, Paintings, and Books with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Buildings, Paintings, and Books Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Buildings, Paintings, and Books Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
In which city is the iron pillar of Mehrauli located?
(a) Bihar
(b) Mathura
(c) Delhi
(d) Chandigarh

Answer

Answer: (c) Delhi


Question 2.
What is height of the iron Pillar?
(a) 12 Mts
(b) 7.2 Mts
(c) 5.0 Mts
(d) 8.2 Mts

Answer

Answer: (b) 7.2 Mts


Question 3.
What does stupa mean?
(a) mound
(b) round
(c) tall
(d) short

Answer

Answer: (a) mound


Question 4.
Who are the God and Goddess whose statues are worshipped in Temples?
(a) Shiva, Vishnu and Durga
(b) Indira Gandhi and Rajiv Gandhi
(c) All of these
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Shiva, Vishnu and Durga


Question 5.
Name the hall where people could assemble.
(a) Mandapa
(b) Shikharas
(c) Garbhagriha
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Mandapa


Question 6.
Who composed Silappadikaram?
(a) Ilango
(b) Banbhatta
(c) Kalidasa
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Ilango


Question 7.
Who composed Meghaduta?
(a) Banbhatta
(b) Kalidasa
(c) Surdasa
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Kalidasa


Question 8.
In which language were the Puranas written?
(a) Hindi
(b) Tamil
(c) Sanskrit
(d) English

Answer

Answer: (c) Sanskrit


Question 9.
Which war was fought between the Kauravas and Pandavas?
(a) Ramayana
(b) Mahabharat
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mahabharat


Question 10.
Which was the capital of Kosala?
(a) Hastinapur
(b) Ayodhya
(c) Kamal
(d) Delhi

Answer

Answer: (b) Ayodhya


Question 11.
Who was Aryabhatta?
(a) Mathematician
(b) Zoologist
(c) Archaeologist
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Mathematician


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 12 Buildings, Paintings, and Books with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Buildings, Paintings, and Books CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.