Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided From Gathering to Growing Food Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

From Gathering to Growing Food Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
What type of food do we get from plants?
(a) Milk
(b) Meat
(c) Fruits, vegetable and grains
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Fruits, vegetable and grains


Question 2.
Name the animal who gives us milk.
(a) Cow
(c) Sheep
(b) Goat
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
Select the animal for domestication.
(a) Lion
(b) Bear
(c) Dog
(d) Elephant

Answer

Answer: (c) Dog


Question 4.
Why did people store grains?
(a) For food
(b) As seeds
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 5.
Where is the evidence of wheat, barley, sheep, goat, cattle found?
(a) Koldihwa (UP)
(b) Gufkral (Kashmir)
(c) Mehrgarh (Pakistan)
(d) Hallur (Andhra Pradesh)

Answer

Answer: (c) Mehrgarh (Pakistan)


Question 6.
Who have found the evidence of ancient farmers and herders?
(a) Archaeologists
(b) Astrologists
(c) Biologists
(d) Historians

Answer

Answer: (a) Archaeologists


Question 7.
Which of the following is an important source of milk and meat?
(a) Tiger
(b) Dog
(c) Goat
(d) Cat

Answer

Answer: (c) Goat


Question 8.
Who have studied the customs and practices of present day farmers and herders?
(a) Archaeologists
(b) Scholars
(c) Astrologists
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Scholars


Question 9.
Where is Mehrgarh located today?
(a) Uttar Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Pakistan
(d) China

Answer

Answer: (c) Pakistan


Question 10.
In the ancient time dead person was
(a) to serve as food in next life
(b) to serve as food in present life
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) to serve as food in next life


Question 11.
When did the domestication begin?
(a) About 12,000 years ago
(b) About 8,000 years ago
(c) About 6,000 years ago
(d) About 4,000 years ago

Answer

Answer: (a) About 12,000 years ago


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding From Gathering to Growing Food CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.